Železni most čez Krko in Savo v Brežicah bo obnovljen konec junija 2021

Ob podpisu pogodbe (vir: Občina Brežice)

Včeraj so pred obnovljenim železnim mostom čez Savo v Brežicah podpisali pogodbo za obnovo dela železnega mostu, ki poteka čez Krko, in za obnovo povezave med mostovoma. Pogodbo sta podpisala brežiški župan Ivan Molan in Marija Možina, direktorica podjetja Rafael iz Sevnice, ki bo izvajalo dela.

Pogodbena vrednost del obnove znaša 1.277.000 evrov. Rok za dokončanje obnove je 30. junij 2021.

Kot je dejal župan Ivan Molan, se veseli tega, da je pred začetkom obnove še drugi del železnega mostu, enega od simbolov tako mesta kot občine Brežice. Železni most, ki je bil zgrajen leta 1906 v tedanji Avstro-ogrski, je zaščiten kot tehnični spomenik,  in del vedute starega mestnega jedra, poleg Vodovodnega stolpa in brežiškega gradu. Obnova drugega dela železnega mostu je zahtevna, saj bo treba zamenjati tudi betonsko ploščo, na kateri je vozišče.

Marija Možina pa je dejala, da so v podjetju pri obnovi mostu čez Savo posebnosti tega že dobro spoznali in si pridobili dovolj izkušenj, da bo obnova železnega mostu čez Krko in dela, ki povezuje most čez Krko in Savo, tekla gladko in brez posebnosti. Predvsem je dokončanje obnove v roku odvisno od vremenskih razmer. Takoj po podpisu pogodbe sledi uvedba v delo, najprej bodo izvedena dela peskanja in kasneje zaščite železne konstrukcije.

Projekt obnove je podrobneje predstavil vodja Oddelka za komunalno infrastrukturo in gospodarske javne službe David Flajnik. Kot je dejal, je šlo za kompleksno javno naročilo, ki je potekalo v dveh delih – najprej so morali ponudniki dokazati usposobljenost, potem pa pripraviti projektno dokumentacijo ter ponudbo za izvedbo obnove.

Zbrane je pozdravila tudi predsednica KS Brežice Alenka Černelič Krošelj. Dejala je, da se prebivalci veselijo prenove mostu in predvsem njegovega odprta naslednje leto, saj je most priljubljena točka za sprehajalce in kolesarje.

Vrednost obnove mostu čez Krko (66 m) in dela mostu, ki poteka po kopnem (objekta inundacija), znaša 1.277.000 evrov. Za obnovo lokov mostu čez Savo pa je doslej občina namenila že 1,1 milijona evrov, kar pomeni, da bo brežiška občina za obnovo celotnega mostu plačala okrog 2,4 milijona evrov.

Vir in foto: Občina Brežice

M. P.