Zelenski v evropskem parlamentu deležen stoječih ovacij (video)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes začel obisk v Bruslju, kjer je najprej nagovoril Evropski parlament. Pri tem je bil deležen stoječih ovacij evropskih poslancev.

 

Zelenski se je v Evropskem parlamentu zahvalil ljudem v Evropi za podporo Ukrajini v njenem boju proti ruski agresiji. Kot je poudaril v svojem govoru, Ukrajina brani “evropski način življenja”.

Hvala vsem v Evropi za podporo Ukrajini v tej zgodovinski bitki,” je dejal Zelenski na posebnem zasedanju Evropskega parlamenta, ki se ga je prvič od začetka ruske agresije na Ukrajino osebno udeležil. Evropski parlament je sicer prek video povezave nagovoril že v začetku marca lani, le nekaj

Evropskemu parlamentu se je ukrajinski predsednik danes zahvalil za obsodbo vojne v Ukrajini kmalu po začetku invazije in da se je zavzemal za to, da njegova država postane kandidatka za članstvo v EU.

Kot je dejal, se njegova država pri obrambi pred rusko agresijo bori za evropske vrednote in evropski način življenja. “To je naša Evropa … to je naš način življenja. In za Ukrajino je to pot domov,” je povedal Zelenski.

Predsednica parlamenta Roberta Metsola pa je pozvala k nadaljnji podpori Ukrajini, tudi s težkim orožjem in letali. Velika Britanija je medtem že napovedala, da bo začela uriti ukrajinske pilote za uporabo sodobnih Natovih letal.

A. M.