Zelenski na pobudo SDS nagovoril slovenske poslance in druge politike

Na pobudo poslanske skupine SDS je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danes prek videopovezave nagovoril slovenski državni zbor ter druge vabljene goste. Med drugim je dejal, da je hvaležen Sloveniji za njeno “veliko in hrabro srce” .
S povabilom Zelenskega k nagovoru državnega zbora Slovenija izraža podporo ukrajinskemu narodu v boju za svojo domovino in je tudi izkaz prijateljstva ukrajinski državi, so ob tem zapisali v SDS.
Predsednik SDS Janez Janša je bil sicer tudi prvi, ki se je po agresiji Rusije na Ukrajino skupaj s poljskim in češkim predsednikom vlade odpravil v Kijev, da bi izrazil solidarnost z Ukrajinci ter tako tudi pokazal pot ostalim evropskim voditeljem. Ti so mu nato kmalu tudi sledili.

Zelenski se je danes za to tudi zahvalil. “Zahvaljujem se slovenskemu narodu za vaše veliko in hrabro srce,” je dejal. “Vsi moramo delovati skupaj,” je zatrdil v govoru, ki je bil tolmačen v slovenščino.

Ob tem je spomnil, da je Evropski svet pred manj kot dvema tednoma potrdil prizadevanja Ukrajine, da postane kandidatka za članstvo v EU, kar je podprla tudi Slovenija.

“Zahvaljujem se Sloveniji, da ste podprli našo Ukrajino in našo kandidaturo,” je dejal Zelenski, ki je ob tem zagotovil zavezanost evropskim vrednotam.

“Nihče ne more povedati, koliko časa bo trajala ta naša pot integracije, toda zagotavljamo vam, da so naše sanje in naše želje, da Ukrajina nekoč postane polnopravna članica in da bo skupaj korakala z ostalimi evropskimi narodi,” je še povedal ukrajinski predsednik v govoru, ki mu je ob zaključku sledil bučen aplavz.

M. P.