Zeleni dan slovenskega turizma letos v Krškem

Zeleni dan slovenskega turizma, ki ga vsako leto organizira Slovenska turistična organizacija, bo letos potekal 25. maja, in sicer v Krškem na posestvu Tri lučke. Krško je v letošnjem letu za svoja izjemna trajnostna prizadevanja namreč prejelo zlati znak Slovenia Green Destination, posestvo Tri lučke pa se lahko pohvali z znakom Slovenia Green Accommodation za zelene nastanitve in znakom Slovenia Green Cuisine za trajnostno delovanje v gastronomiji.

 

Zeleni dan je osrednji dogodek s področja trajnostnega turizma v Sloveniji, na katerem Slovenska turistična organizacija podeli priznanja novim dobitnikom znaka Slovenia Green, med katerimi so destinacije in ponudniki, ter naslovi najbolj pereče izzive bolj zelenega razvoja turizma. V letu 2022 je nosilcev znaka Slovenia Green že skoraj 200.

Osrednja tematika dogodka bo osredotočena na odpadke v turizmu in zmanjševanje njihovega odtisa v okolju. V času epidemije covida-19 se je namreč raba plastike za enkratno uporabo izjemno povečala.

Ob plastiki je v turizmu izredno velik izziv odpadna hrana – zmanjšanje obsega odpadkov hrane dokazano prispeva k zmanjšanju stroškov in zmanjšanju vplivov na okolje. Tako pri plastiki kot pri hrani je pomembno, da najprej razumemo, kje nastajajo odpadki, kakšni so in kje so razlogi zanje, šele nato pa lahko začenjamo iskati alternative oziroma uvajamo spremembe v uporabi in vedenju, pravijo organizatorji.

Na letošnji Zeleni dan slovenskega turizma bodo strokovni govorci predstavili najnovejša spoznanja, izpostavili pa bodo tudi najboljše domače primere dobre prakse.

A. M.