Združenje novinarjev: Ali se bo cenzura iz Siola preselila na RTVS?

Mihael Šuštaršič (levo).

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) so danes opozorili, da na državnem portalu Siol.net, nad katerim je nadzor prevzela vlada, prihaja do cenzure in brisanja prispevkov za nazaj. Ob sem se sprašujejo, ali bo takšna praksa uveljavljena tudi na RTV Slovenija v primeru, da volivci v nedeljo ne zavrnejo sprememb zakona o RTVS in bo vlada politično obglavila sedanje vodstvo.

 

V ZNP namreč ugotavljajo, da novo uredništvo spletnega portala Siol.net, ki ga je preko družb v državni lasti nastavila nova vlada, izvaja cenzorske posega v svoje tekste celo za nazaj. Ob tem napovedujejo, da je novi urednik Mihael Šuštaršič, izbranec Golobove vlade, umaknil članke in komentarje, ki so bili objavljeni pred njegovim prevzemom položaja in ki so bili kritični do sedanje oblasti. To je storil po tihem, ne da bi o tem obvestil avtorje.

V ZNP ocenjujejo, da gre za neprofesionalno, nedemokratično prakso, ki se je očitno vzpostavila pod novo oblastjo in predstavlja grožnjo svobodnemu novinarstvu. ZNP pričakuje od vlade, Telekoma in SDH pojasnila o cenzorskem posegu. Od odgovornega urednika Siola tudi pričakujejo, da bo vse izbrisane oziroma “arhivirane prispevke”, kakor se je sam izrazil, vrnil v objavo. Med drugim tudi kolumno Petra Jančiča z naslovom “Posilstva in droge afere Radiator”, ki je izginila s spleta.

V ZNP pričakujemo tudi pojasnilo vlade, ali so takšni cenzorski posegi del njene medijske politike. Ob tem opozarjamo na izjavo vodje EPP Manfeda Webra pred referendumom, na katerem ljudje odločajo še o predčasni menjavi celotnega vodstva RTV Slovenija, kar tudi poskuša doseči vlada Roberta Goloba, ki je sporočil: “Finančno izčrpavanje in grožnje z odstranitvijo vodstva in novinarjev, ki niso po meri vladajoče politike, ostro zavračamo. Podobne poskuse smo že videli v nekaterih drugih državah in smo jih ostro obsodili. Pozivamo slovensko vlado, da se vzdrži takšnih nedemokratičnih dejanj in v celoti spoštuje evropske vrednote ter zagotovi okolje, kjer bodo mediji lahko delovali svobodno in brez političnih pritiskov.”

A. M.