Zdravstveni in finančni inšpektorat izvajali nadzore, kakšne so ugotovitve?

Novinarska konferenca o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom. Andreja Mojškrc iz Zdravstvenega inšpektorata.

Včeraj je bilo opravljenih 440 testiranj in potrjenih 8 novih okužb. Aktivno okuženih v Sloveniji je 265 oseb, od teh jih je 17 hospitaliziranih, 1 bolnik je (na novo) na intenzivnem oddelku v UKC Ljubljana.

Okužbo z novim koronavirusom so včeraj potrdili v petih občinah, od tega po dve okužbi v Ljubljani, Šentjurju in Murski Soboti in po eno v Hrastniku in Mariboru.

Virus se širi tudi v domove starejših občanov. Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci predstavil primer vnosa okužbe v DSO Hrastnik. V petek popoldan je ena od zaposlenih dobila potrditev, da je pozitivna na Covid-19. Okužila se je verjetno že preteklo soboto, naslednji dan, v nedeljo, je delala in bila v stiku s stanovalci (ker ni imela znakov okužbe).

V sredo se je, glede na spremenjeno zdravstveno stanje, odločila ostati doma, v četrtek je bila testirana in v petek je kot rečeno prejela pozitivni bris. Po tej potrditvi so v dogovoru z epidemiologinjo, 60 stanovalcev napotili v karanteno. Na predlog epidemiologa je dom zaprt za vsaj 14 dni.

Jelko Kacin je javnosti posredoval tudi podatek, pridobljen na petkovem srečanju predsednikov vlad Slovenije in Hrvaške, da med varne jadranske županije trenutno sodita Istrska in Primorsko-Goranska županija (vanjo sodita mesto Reka in otoki Krk, Cres ter Rab). Ves ostali del Jadrana pa sodi v rumeno območje.

Zdravstveni inšpektorat je po besedah Andreje Mojškrc včeraj opravil 945 nadzorov izvajanja karantenskih odločb (skupno od danes že 2821).

  • 760 oseb je bilo prisotnih na naslovu, navedenem v odločbi, v 40 primerih ne,
  • V 32 primerih se je izkazalo, da je bil naslov napačen,
  • v 15 primerih lastnik objekta ni odprl vrat,
  • v 87 primerih oseb s karanteno v večstanovanjskih objektih ni bilo možno najti.

Inšpektorat je policiji predal primere kršenja karantenskih odločb, tako teh, ki niso spoštovali prisotnosti na naslovu, kot tistih z napačno oz. lažno navedbo naslova.

V gostinskih lokalih so opravili 182 nadzorov in ugotovili:

  • več kot 20 primerov nezadostnega razmika med mizami,
  • v 20 primerih gostje v notranjih prostorih niso uporabljali zaščitne maske,
  • napačna uporaba mask s strani zaposlenih.

Odločbe na inšpektoratu pripravljajo in jih bodo javnosti predstavili v naslednjih dneh.

M. P.