Zbiranje podpisov podpore referendumom samo še danes

Stojnica za zbiranje podpisov v Krškem. (vir: Jože Olovec, FB)

Danes je zadnji dan, ko še lahko oddamo podpise podpore za razpis treh zakonodajnih referendumov. 

Gre za referendume o škodljivih zakonih zdajšnje vladne koalicije, in sicer:

– zakon o vladi (proti povečani birokraciji, vlada namerava močno povečati število ministrstev),

– zakon o RTV (vlada namerava upravljanje RTV prenesti na nevladnike, izključiti pa gledalce in gledalke, ki rtv-prispevek prisilno plačujejo) in

– spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi (ustrezno oskrbo starejših in invalidov želijo premakniti za leta vnaprej).

Podpisi se zbirajo na predlog Slovenske demokratske stranke, za vložitev zahteve za razpis referenduma je za vsakega od zakonov potrebnih 40 tisoč overjenih podpisov volivk in volivcev. Poslanka Alenka Jeraj je pretekli teden dejala, da so z zbiranjem podpisov v “ciljni ravnini”. Stranka SDS pa bo rezultate predvidoma predstavila na jutrišnji novinarski konferenci.

Podpise lahko oddamo še danes v času uradnih ur upravnih enot ali krajevnih uradov. Jože Olovec iz Krškega je tako na svoji Facebook strani objavil, da bodo podpise v Krškem zbirali od 8.30 do 16.30 ure, stojnica bo pred upravno enoto.

Stojnice bodo postavljene tudi v drugih krajih. Po overitvi podpisa na upravni enoti pa je  pomembno, da se obrazci vročijo tistim, ki zbirajo podpise.

Če stojnice ni, pa obrazec z na upravni enoti overovljenim podpisom predamo vodstvu SDS v posameznem okolju ali pa to pošljemo po pošti na naslov: SDS, Trstenjakova 8, 1000 Ljubljana.

Vlogo podpore vsakemu posebej od treh zakonov lahko še danes oddamo tudi elektronsko, prek eUprave, v kolikor imamo pridobljen ustrezen slovenski certifikat za e-podpisovanje. a

M. P.