Na vse več pakiranih živilih je na sprednji strani embalaže poudarjeno, da je izdelek brez glutena in laktoze. Takšne napise je možno opaziti celo na predpakiranem svežem mesu in ribjih konzervah. Na to opozarjajo tudi v Zvezi potrošnikov Slovenije in dodajajo, da je tovrstno oglaševanje zavajajoče.
Glutena in laktoze v svežem mesu in ribah vsekakor ni.
Gluten je v žitih, predvsem pšenici, piri, rži in ječmenu, ter v njihovih križancih. V ovsu ga naj ne bi bilo, vendar je prav pri ovsu in ovsenih izdelkih možna kontaminacija z žiti, tako pri gojenju kot tudi predelavi. Laktoza pa je samo v mleku vseh sesalcev, zato jo najdemo v mlečnih izdelkih in v vseh drugih izdelkih, ki vsebujejo mlečne beljakovine.
Predstavljanje, oglaševanje in reklamiranje živil, ki ne vsebujejo glutena (žit) ali mleka, je zavajajoče, ker se s tem navajajo lastnosti, ki jih živilo nima, so zapisali v ZPS.
M. P.