Zaradi vladne radodarnosti do javnega sektorja bo življenje dražje

(vir: pixabay)

Zaradi lanskega dogovora o višjih plačah v javnem sektorju, ki ga je s sindikati javnega sektorja sklenila nova vlada, bo življenje v prihodnje dražje. Med drugim bodo višje cene domov za starejše, dražijo se vrtci in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. V Ljubljani se dodatno dražijo parkirnine, potniški promet in celo  grobnine.

V domovih za ostarele so se zaradi višjih plač tamkaj zaposlenih stroški dela s 1. januarjem, ko je začel veljati dvig plač v javnem sektorju, povečali za okoli štiri odstotke, od tega dva odstotka na račun višjih plač. Zato se je že več kot 60 odstotkov domov že odločilo za izredno povišanje cene oskrbnin, ki naj bi bila v povprečju višja za dva do tri odstotka. Dodatne podražitve napovedujejo še za marec, ko naj bi izvedli redno povišanje cen, in sicer na račun višjih stroškov materiala in storitev.

Dražijo se tudi vrtci. Občinski sveti, ki potrjujejo cene programov vrtcev, so v nekaterih občinah že prižgali zeleno luč za dvig cen. Februarja bodo višje položnice, na primer, prejeli starši otrok, ki obiskujejo ptujski vrtec. Višje cene so že določili tudi v Velenju in Kranju. V Posavju za zdaj podražitve še ni napovedala nobena občina.

S 1. marcem bodo veljale tudi višje cene za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Vse tri zavarovalnice so namreč že sprejele povišanje, to je od 5- do 7-odstotno.

Na prvi videz všečno potezo vlade bomo tako, kot kaže, tako ali drugače plačali vsi.

M. R.