Zaradi sprostitve ukrepov včeraj na meji s Hrvaško gneča

Potem, ko je vlada v četrtek zvečer preklicala epidemijo novega koronavirusa in sprostila prehode preko meje, je bilo včeraj na mejnih prehodih s Hrvaško na vstop v našo južno sosedo treba čakati tudi do pet ur.

Hrvatje so namreč vsak avtomobil temeljito popisali, nekatere pa tudi vrnili nazaj v Slovenijo.

Razlog je v tem, da tako za Hrvaško kot Italijo veljajo nekatere omejitve pri vstopu. Na Hrvaškem vstop v državo državljanom EU dovolijo le zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov, nujnih osebnih razlogov ali če imajo rezervacijo pri turističnih ponudnikih. So pa odpravili obvezno 15-dnevno samoizolacijo potnikov iz drugih držav po vstopu na Hrvaško.

Med drugim lahko mejo s Hrvaško prečkajo tisti, ki imajo tam nepremičnino ali plovilo. Kot pogoj za vstop na Hrvaško morajo državljani EU med drugim predložiti bodisi dokumentacijo, ki se nanaša na lastništvo nepremičnine oziroma plovila bodisi povabilo poslovnega subjekta, zaradi katerega potujejo na Hrvaško. Policistom pa bodo morali povedati, kam so namenjeni, kje bodo bivali, koliko dni nameravajo ostati in jim pustiti telefonsko številko.

Hrvaški minister za turizem Gari Cappelli je sicer povedal, da so pripravili aplikacijo za mobilne telefone, ki naj bi pospešila prehajanje turistov preko meje. Napovedal je, da bodo aplikacijo predstavili na današnjem srečanju ministrov za notranje zadeve Slovenije in Hrvaške, Aleša Hojsa in Davorja Božinovića.

V Italijo pa lahko potujejo dnevni migranti, torej zaposleni v Italiji, tisti, ki v Italiji izvajajo nujno gospodarsko ali kmetijsko dejavnost, in tisti, ki tam obiščejo ožje družinske člane.

M. P.