Zaradi širjenja različice omikron po besedah Poklukarja na mizi vsi protikoronski ukrepi

Ljubljana, vlada. Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19. Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar.

Zaradi pospešenega širjenja koronavirusne različice omikron so na mizi vsi ukrepi za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, je danes na tiskovni konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Napovedal je, da bodo ukrepe pretresali v tem tednu in sprejeli najbolj optimalne rešitve.

Po zadnjih podatkih so v Sloveniji potrdili 324 primerov okužbe z različico omikron in še 2335 sumov na okužbo s to različico, kar je razlog, da je treba znova pretresti ukrepe.

Omikron je namreč bolj nalezljiv od dosedanjih različic, je pa manj primerov težjega poteka okužbe.

Čeprav iz tujine prihajajo različne informacije o novi različici, minister opozarja, da so marsikje v tujini zaradi visoke precepljenosti nov val okužb pričakali z manj zasedenimi bolnišničnimi kapacitetami.

Glede možnosti uvedbe obveznega cepljenja in pogoja PC (preboleli, cepljeni) je dejal, da čaka na usmeritve stroke: “Ko jih bomo dobili, bomo z drugimi deli družbi pretresali, če je to mogoče implementirati.”

A. M.