Zaradi neuresničenih obljub Roberta Goloba so ogrožene evropske volitve

Foto: Bojan Puhek

“Bližajočim se volitvam v Evropski parlament preti, da zaradi neuresničenih obljub Roberta Goloba ne bo prišlo do izvedbe volitev,” opozarja poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca na listi SDS Branko Grims

Poslanec Poslanske skupine SDS mag. Branko Grims je na včerajšnji novinarski konferenci spregovoril o vzrokih za zahtevo sklica izredne seje državnega zbora in obravnavo predloga novele zakona o volitvah v državni zbor, v nadaljevanju pa odgovoril tudi na vprašanja novinarjev glede zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripradnikov narodov nekdanje SFRJ.

Z novelo zakona o volitvah poslanska skupina predlaga, da predsedniki in namestniki DVK, volilnih komisij enot in okrajnih volilnih komisij niso nujno iz vrst sodnikov, pač pa se na to mesto lahko predlaga kateregakoli pravnega strokovnjaka z ustreznimi izkušnjami in opravljenim pravniškim državnim izpitom. Kot je na novinarski konferenci poudaril mag. Branko Grims, je glavni namen novele zakona, da se nemoteno izvedejo volitve v Evropski parlament, pa tudi ostali referendumski in volilni dogodki, ki bodo prišli na dnevni red. Hitro bližajočim se volitvam v Evropski parlament namreč grozi, da zaradi neuresničenih obljub predsednika vlade sodniki izvedejo bojkot volitev oz. volilnih opravil, kar bi okrnilo ta proces v celotni EU, saj je volitve potrebno izvesti v določenih rokih. 

Poslanec Grims je poudaril, da Poslanska skupina SDS razume jezo in stisko sodnikov, ki želijo uresničitev tistega, k čemu se je Robert Golob zavezal, a jih je kot predsednik vlade naplahtal s svojimi obljubami, kot je pred tem naplahtal kmete, gasilce, prevoznike, tožilce in zdravnike. Kot rečeno bi s predlagano novelo zakona o volitvah sodnike razbremenili volilnih opravil, okrepili avtonomnost volilnih komisij, obenem pa se izognili konfliktu interesov, do katerega prihaja pri oblikovanju volilnih komisij.

V nadaljevanju je poslanec Grims odgovoril tudi na vprašanje glede zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripradnikov narodov nekdanje SFRJ. Poudaril je, da je Ustava RS jasna. V 3. členu piše, da je Slovenija država slovenskega naroda in da je utemeljena na neodtujljivi pravici slovenskega naroda do samoodločbe, prav tako ustava določa, da je slovenščina uradni jezik povsod, razen tam, kjer živijo narodne skupnosti in je območje dvojezično. “Če govorimo o integraciji, česar ima sedanja koalicija polna usta, potem je prvi in temeljni pogoj integracije poznavanje slovenskega jezika. Iz vseh teh razlogov Poslanska skupina SDS tudi podpora predlog NSi za posvetovalni referendum na to temo. 

Vir: SDS