Zaradi globokih zajetij večjih težav s črpanje vode še ne čutijo

pexels.com

Uprava RS za zaščito in reševanje je na ravni celotne države razglasila veliko požarno ogroženost. Hkrati v velikem delu občin velja poziv k varčnemu ravnanju z vodo.

 

Iz občine Sevnica so sporočili, da so ravni podzemnih voda na območju občine zaenkrat stabilne in kljub povečani porabi zaradi sušnih razmer trenutno še ne prihaja do posebnih težav s črpanjem vode. Glavnino pitne vode namreč zagotavljajo iz vrtin, globokih med 100 in 150 metri. Drugače je pri vodnih virih, kjer zajem vode zagotavljajo preko drenažnih zajetij. “Tu je že zaznana občutno zmanjšana izdatnost vodnih virov, ki je posledica pomanjkanja padavin,” so sporočili.

Zato Javno podjetje Komunala Sevnica, ki v sevniški občini upravlja z vodovodi, vse odjemalce pitne vode poziva k varčevanju. Ob tem izpostavljajo, da uporaba pitne vode za zalivanje vrtov, pranje avtomobilov in dvorišč ter polnjenje bazenov dodatno zmanjšuje vodne zaloge. V primeru gašenja požarov prav tako prihaja do velike porabe vode, zato je previdnost in odgovorno ravnanje vsakega posameznika v tem sušnem obdobju in v razglašeni veliki požarni ogroženosti naravnega okolja izrednega pomena, so še sporočili.

M. P.