Zaradi covida-19 umrl glavni brazilski zanikovalec virusa

V 75. letu starosti je umrl Olavo de Carvalho, v zadnjih letih ena od osrednjih osebnosti brazilske politike. Od začetka epidemije koronavirusa je trdil, da bolezen covid-19 ni nevarna in zatrjeval, da koronavirus ne obstaja.

Zdaj je umrl zaradi posledic covida-19, je javnosti razkrila njegova hči.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je po smrti Olava de Carvalha razglasil dan žalovanja. De Carvalho je namreč kljub temu, da je zadnjih sedemnajst let živel v ZDA, veljal za njegovega tesnega zaupnika in mentorja. Brazilski predsednik se je pod njegovim vplivom tudi sam posmehoval ukrepom in jih večkrat kršil. De Carvalhu zaradi tega pripisujejo dobršno mero odgovornosti za visoko uvrstitev Brazilije na seznamu držav z največ smrtmi zaradi bolezni covid-19. Brazilija z več kot 624.000 umrlimi na tretjem mestu zaostaja samo za ZDA in Indijo.

Olavo de Carvalho, ki ga je zdaj pokopal covid-19, je sicer od začetka epidemije javno trdil, da novi koronavirus ne obstaja. Norčeval se je, da gre v resnici za virus, ki okužuje le idiote, in razpečeval različne teorije zarot.

“Po rokah je imel kri,” pa je za brazilske medije po smrti de Carvalha v torek dejala njegova hči Heloísa, ki očetovih ravnanj očitno ni odobravala. Razkrila je, da je oče umrl zaradi bolezni covid-19.

A. M.