Zamenjati je treba gume: Kako izmeriti profil?

Na vozilih od petka naprej ni več obvezna zimska oprema, kar pomeni, da bodo mnogi te dni zimske pnevmatike zamenjali z letnimi. Priporočeno je, da je profil na slednjih vsaj tri milimetre. In kako lahko to najpreprosteje izmerimo?

Najenostavneje globino profila pnevmatike izmerite s kovancem za dva evra. Slednjega pokončno vstavite v kanal gume. Če se iz gume vidi stranski srebrni okvir, je profila že za manj kot tri milimetre in takrat je menjava gum iz varnostnega vidika že skoraj obvezna. Raziskave namreč kažejo, da se oprijem gum, ko je profila le še tri milimetre, precej poslabša.

Zakonodaja sicer določa, da morajo imeti zimske pnevmatike vsaj tri milimetre profila, letne pa 1,6 milimetra. Priporočeno pa je, da imajo letne gume vsaj tri milimetre, zimske pa štiri.

Vse pnevmatike imajo sicer vgrajene tudi indikatorje obrabe, na dnu glavnih kanalov. Če je površina dezena obrabljena do te mere, da je globina enaka višini indikatorja, je pnevmatike treba zamenjati, saj je obraba dosegla predpisano dopustno mejo.

Vremenoslovci za prihodnje dni napovedujejo lepo vreme, strokovnjaki pa kljub temu priporočajo, da še počakamo z menjavo, saj nas vreme lahko še vedno preseneti. Tudi zakon določa, da je zimska oprema obvezna tudi po 15. marcu, če so razmere zimske.

Zimske pnevmatike je v toplejših mesecih sicer treba zamenjati za letne, ker so te pri vožnji v času visokih temperatur bistveno bolj varne. Zimske so narejene iz mehkejših gumenih zmesi, zato je pri visokih temperaturah zavorna pot vozila z zimskimi pnevmatikami daljša, oprijem vozišča pa slabši.

M. P.