Zaloke pri Raki: Slovesnost v počastitev boja v Krakovskem gozdu

Slavnostni govornik Slavko Kmetič.

V Zalokah pri Raki je včeraj v organizaciji Združenja za vrednote slovenske osamosvojitev (VSO) potekala obeležitev boja v Krakovskem gozdu. Ta bitka je bila zelo pomembna pri osamosvojitvi Slovenije. Praporščaki VSO pa so v Zalokah, Rigoncah, Prilipih in na Poganci položili vence slave k pomnikom vojne za Slovenijo.

Na slovesnosti v Zalokah je bil slavnostni govornik Slavko Kmetič, nekdanji predsednik sindikata železničarjev, ki je preprečil prihod mitingašev.

Slavko Kmetič je izpostavil: “Pogum Slovencev, razum poveljstva ter Božja milost so se morali poklopiti, da imamo danes svojo državo, na katero smo lahko ponosni. Žal mladi o nastanku slovenske države nič ne vedo. Narod brez zdravega zgodovinskega spomina nima prihodnosti. Tu je prodirala enota JLA iz Karlovca, ki je imela za cilj okrepitev enot v Ljubljani. Uspešno je bila zaustavljena pri Medvedjeku. Zahvala vsem pripadnikom Teritorialne obrambe. Tu lahko praznujemo zmago nad mnogo številčnejšo vojsko. Pred nami so časi, ko bo ponovno potrebovala pogumne ljudi.”

Zbrane je nagovoril tudi Lojze Peterle, predsednik osamosvojitvene vlade, ki je poudaril: “Ker je šlo za našo svobodo, smo bili pripravljeni na vse. In zato smo zmagali. Hvala vam za vašo zvestobo Slovenstvu!”

V kulturnem programu je nastopila Kristina L. Salmič.

Kristina L. Salmič

Praporščaki VSO so v Zalokah, Rigoncah, Prilipah in Pogancih položili vence slave k pomnikom vojne za Slovenijo in pri tem poudarili:

“Enote JLA so udarile po lastnem ljudstvu kar je v ljudeh vzbudilo silovit odpor. Brutalnost JLA je bila grozovita in je terjala mnogo življenj, tako na strani TO kot na strani JLA..

Kljub temu smo ubranili samostojnost in suverenost in drugič v zgodovini Slovencev ustanovili lastno državo.”

Vir in foto: Združenje za vrednote osamosvojitve Slovenije, FB
M. P.