Žalna slovesnost v Rigoncah v spomin na padlega borca Jerneja Molana (foto)

Delegacija veteranskih organizacij (Občina Brežice)

V torek, 27. junija se je pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo že 26. leto zapored odvijala žalna slovesnost v spomin na Jerneja Molana in osamosvojitveno vojno, ki je pustila močan pečat v obmejnemu kraju in občini. Padlemu borcu in vsem, ki so zaslužni za naših 26 let samostojnosti so se poklonili soborci, družina, krajani, predstavniki občine, vojašnice in veteranske organizacije.

Spomnimo. Za enega od slovenskih spletnih medijev je že desetletje let nazaj pripovedoval Robert Fink: “Tromblonske mine niso uničile oklepnikov, čeprav so jih zaustavile, kajti posadka in orožje sta ostala nepoškodovana, zato so z vso silo tolkli po nas. Zato smo se začeli umikati. Plazili smo se nazaj, krogle pa so nam švigale nad glavami. Skoraj smo se že umaknili na varno in je manjkalo le še nekaj metrov, ko se je eden izmed tankov prebil naprej in je Jernej Molan nenadoma padel. Nisem vedel, kako hudo je ranjen, zato sem se obrnil in se iz varnega kritja vrnil ponj. Ne le jaz, ampak še trije borci moje enote. Krogle so tolkle vsepovsod, mi pa smo vedeli, da ga moramo izvleči. Takrat pa je krogla zadela še mene v prsi. Nenadoma sem se ustavil, vrglo me je nazaj …,”

Na slovesnosti je spregovoril župan Občine Brežice Ivan Molan. Zbrane je opomnil, da je slovesnost priložnost za osvežitev spomina, kako je bila izbojevana neodvisnost naše domovine za katero smo se borili, ker smo si želeli oditi iz totalitarnega sistema in živeti svobodno. Opozoril je na pasti, v katere smo se ujeli v tako imenovani naši mladi demokracij, saj smo verjeli, da bodo vladajoči politiki delali v korist ljudi in s tem iskali najboljše rešitve za celoten slovenski narod. Vendar je žal opaziti, da si ljudje na oblasti jemljejo vodenje države, kot priložnost za uresničevanje lastnih interesov ne pa interesov celotnega slovenskega naroda. Ravno tako je v svojem govoru opozoril tudi na neenakost pravnega sistema, saj pravice ne veljajo za vse državljane enako. Govor je zaključil z pozivom k odgovornemu ravnanju vsakega posameznika in voditeljev, ki vodijo Slovenijo.

Člani delegacije Občine Brežice – svetniki občinskega sveta Tatjana Močan, Igor Zorčič in Jure Pezdirc, so v uvodu spominske slovesnosti k spomeniku padlemu borcu položili venec, spominu na Jerneja Molana so se poklonili tudi njegovi nekdanji soborci Intervencijskega voda Teritorialne obrambe s poveljnikom Zvonetom Maroltom na čelu.

V kulturnem programu spominske slovesnosti so sodelovali: Gasilski pihalni orkester Loče pod vodstvom dirigentke Anite Kiralj, Mešani pevski zbor KD Franc Bogovič Dobova pod vodstvom zborovodje Aljaža Božiča, učenka OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova in Glasbene šole Brežice Eva Krošelj  ter recitatorja Darko Ferlan in Bojana Zevnik.

N. N.

Pobudnik spominske slovesnosti Jože Blažinč v sredini in dobovski župnik Matej Užmah desno (Občina Brežice)
Recitatorka Bojana Zevnik (Občina Brežice)
Nekdanji soborci voda TO padlega borca Jerneja Molana (Občina Brežice)
Govor župana Ivana Molana (Občina Brežice)
Delegacija Občine Brežice, člani občinskega sveta (Občina Brežice)
Soborci voda TO polagajo venec v spomin na tovariša. (Občina Brežice)
Recitator Darko Ferlan (Občina Brežice)
Pihalni orkester Loče (Občina Brežice)
Eva Krošelj (Občina Brežice)