Mejne kontrole bodo prizadele državljane Slovenije, Hrvaške in Madžarske, ki zakonito vsakodnevno prestopajo državno mejo in ne nezakonitih migrantov, med katerimi so lahko tudi teroristi, ti se bodo enostavno s cest preselili na zeleno mejo.

Poslanec Slovenske demokratske stranke Anton Šturbej je na ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z vzpostavitvijo kontrole na notranji meji z Republiko Hrvaško in Republiko Madžarsko.

Kot je znano, je Slovenija po najavi Italije, da bo vzpostavila kontrolo na meji z našo državo, to isto storila tudi na meji z Hrvaško in Madžarsko. A glede na trend prehodov čez našo mejo s Hrvaško se ne bo prav veliko spremenilo, saj bodo migracije enostavno iz cest prešle nazaj na zeleno mejo.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Republika Slovenija je v soboto, 21. oktobra 2023, ob polnoči uvedla kontrolo na notranji Schengenski meji z Republiko Hrvaško in Republiko Madžarsko. Posledice bodo več ali manj jasne. Mejne kontrole bodo prizadele državljane Slovenije, Hrvaške in Madžarske, ki zakonito vsakodnevno prestopajo državno mejo in ne nezakonitih migrantov, med katerimi so lahko tudi teroristi, ti se bodo pač preselili na zeleno mejo.

V zvezi s tem vas sprašujem naslednje:

– Kakšni so statistični podatki za leto 2022 in 2023 o nezakonitih prehodih državne meje z Republiko Madžarsko, ki utemeljujejo uvedbo omenjene kontrole?

– Zakaj uvedbo notranje mejne kontrole z Republiko Hrvaško utemeljujete s povečano varnostno grožnjo in ne s povečanim številom nezakonitih migrantov?

– Zakaj na nadzor zelene meje ne napotite večjega števila policistov, kjer bi bila njihova prisotnost veliko bolj učinkovita?

– Zakaj ne predlagate aktivacije 37.a člena Zakona o obrambi (izjemna pooblastila vojske) in tako v varovanje meje z Republiko Hrvaško napotite tudi vojsko?

Spletno uredništvo

Vir: Poslanska skupina SDS