Zakaj premikamo uro in ali je to res koristno?

pixabay

S premikom urinih kazalcev na zadnjo nedeljo v marcu bomo prešli na poletni čas in se poslovili od zimskega obdobja. Premik kazalcev z 2. ure na 3. nam bo “ukradel” uro spanja. Uro bom na zimski čas ponovno premaknili 28. oktobra.

Prvi premik ure so sicer izvedli v Avstriji in Nemčiji po 2. svetovni vojni, pripomogel pa naj bi pri zmanjšanju porabe energentov in boljšem izkoristku svetlega dela dneva.

Zagovorniki premika ure poudarjajo, da s tem prihranimo energijo, več svetlobe zmanjša število prometnih nesreč in obseg kriminala, pozitivne učinke naj bi beležilo tudi gospodarstvo. Nasprotniki premika pa menijo, da energetskih prihrankov ni, negativni učinki naj bi se odrazili tudi na biološki uri ljudi.  Številne študije niso prišle do skupnega zaključka, vendar pa ugotavljajo negativen učinek na zdravje ljudi.

Zato so evropski poslanci v začetku februarja sprejeli resolucijo, s katero od Evropske komisije zahtevajo, da temeljito preuči učinke premika ure dvakrat letno in pripravi predlog sprememb, če bodo te potrebne. Obstoječa direktiva o poletnem času iz leta 2001 predvideva usklajen datum in čas za začetek poletnega časa po celotni EU, namen tega pa je učinkovitejše delovanje notranjega trga.

Jugoslavija je prehajanje med poletnim in zimskim časom uvedla leta 1983.

Nekatere države v Evropi, med njimi je tudi Ciper, pa ure že sedaj ne premikajo. Ciprski Grki prestavljajo kazalce na zimski čas, ciprski Turki pa ne. Na otoku torej veljata dva različna časovna pasova. Premikanje ur je v veljavi tudi zunaj EU, vendar pa ga ne uporabljajo Rusija, Kitajska in Japonska, piše na spletni strani Evropskega parlamenta.

Po informacijah, ki so bile nedavno objavljene v psihološkem znanstvenem časopisu, dan po selitvi v poletni čas, zvezni sodniki običajno dajejo povprečno petodstotno daljšo zaporno kazen kot v tednu pred ali po tednu.

Od uvedbe premika ure je minilo že nekaj desetletij, v tem času pa se je način našega življenja, ki je tesno prepleten z uporabo električne energije, spremenil. Pojavlja se vse več dvomov o dejanskem prihranku energije zaradi premika ure, zato se je smiselno vprašati, ali je povod za premik ure v današnjem času še upravičen.

N. N.