Zadnji teden zbiranja podpisov za referendum o treh za državo škodljivih zakonih

Zbiranje podpisov v Sevnici.

Zbiranje podpisov za referendum o treh za državo škodljivih zakonov se je prevesilo v zadnji teden. Podpis bo namreč mogoče oddati le še tri dni, to je do vključno srede. Če bo število podpisov doseglo 40.000, bo moral DZ razpisati referendume o noveli zakona o vladi, noveli zakona o RTV Slovenija in noveli zakona o dolgotrajni oskrbi. Predlagatelji predlagajo, da so referendumi izvedeni vsi na isti dan, po možnosti skupaj z enimi od volitev.

 

Na referendumu se bodo volivci, če bo predlagateljem, SDS, uspelo zbrati zadostno število podpisov, izrekali, ali se strinjajo z novelo zakona o vladi, ki širi državno administracija in povečuje število ministrstev z zdajšnjih 17 na 20.

Izrekali se bodo tudi o tem, ali se strinjajo z novelo zakona o RTV Slovenija, ki bi zdajšnji vladni koalicija omogočila politično kadrovanje na RTV Slovenija. Novela namreč predvideva takojšnje prenehanje mandata zdajšnjim članom programskega sveta RTV Slovenija ter direktorjem in imenovanje novih, pri čemer je sistem imenovanja nastavljen tako, da bo vladni koaliciji omogočil, da v svet zavoda imenuje sebi lojalne ljudi.

Novela zakona o dolgotrajni oskrbi pa zamika začetke izvajanje omenjenega zakona, ki ga je sprejel DZ v prejšnjem mandatu. Zakon težko pričakujejo zlasti tisti, ki potrebujejo takšno oskrbo.

A. M.