Začelo se je cepljenje, kdo so bili prvi trije?

Cepljenje proti covid-19

Danes ob 8.30 se je v Sloveniji začelo množično cepljenje proti covidu-19, in sicer med stanovalci domov za starejše. Prvi trije cepljeni so bili upokojeni nadškof Franc Kramberger, Angelca Butenko ter Jože Pelko, je sporočila vlada.

Cepili so jih v domovih starejših občanov v Lenartu, Ljubljani in Rogaški Slatini.

Kot je v današnji izjavi za medije dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje mag. Marija Magajne, so “cepili že veliko stanovalcev domov za starejše, kar nas navdaja z upanjem, da smo na začetku konca epidemije”.

Dr. Roman Jerala pa je med drugim zapisal: “Tisti, ki se bodo cepili med prvimi, dokler cepivo ne bo široko dostopno, se morajo zavedati, da gre za velik privilegij.”

Upokojeni mariborski nadškof msgr. dr. Franc Kramberger je svoje poslanstvo opravljal vrsto let. Njegove pridige še danes navdihujejo vernike.
Angelca Butenko

Gospa Angelca Butenko še vedno deluje kot porotnica svetnica, po poklicu pa je bila višja svetovalka za kadrovske zadeve. Kot prva je bila cepljena v ljubljanskem Domu za starejše Fužine. Povedala je, da je cepljenje ni nič bolelo, prav tako ne Krambergerja. Butenkova se je še zahvalila za možnost, da je lahko med prvimi prejela cepivo proti covidu-19. “Bila bi presrečna, če bi vsi Zemljani imeli možnost, da bi bili cepljeni,” je še dejala.

Jože Pelko

Jože Pelko iz rogaškega doma za starejše, sicer pa nekdanji direktor Steklarne Rogaška, pred cepljenjem ni imel treme, samega cepljenja pa, kot je dejal, skorajda ni čutil. “Ljudje bi se morali zavedati tega, da se je treba zaščitno vesti do sebe in do drugih. Mislim, da je v tem rešitev,” je poudaril.

Slovenija je v soboto prejela 9750 odmerkov cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha proti covidu-19. Prevzeli so ga v UKC Ljubljana in ga nato predali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ), od tam pa je danes nadaljevalo pot do zdravstvenih domov, ki so poskrbeli za cepljenje v domovih za starejše.

Najprej bodo danes cepili stanovalce domov za starejše, ki covida-19 še niso preboleli in so v cepljenje privolili. Med prvimi bodo cepljeni tudi zdravstveni delavci, ki v domovih za starejše delajo neposredno z oskrbovanci, in tudi nekaj najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev v bolnišnicah, je že v soboto povedala Magajnejeva.

Že prihodnji teden Slovenija pričakuje novih 6825 odmerkov cepiva, zatem pa po 16.575 odmerkov vsak teden v naslednjem letu.

Nadškof msgr. Franc Kramberger

M. P.