Začeli festival stare glasbe Seviqc 2022

V Kulturno kongresnem centru v Dolenjskih Toplicah so v petek začeli Festival stare glasbe Seviqc Brežice 2022. Ta bo letos potekal na prizoriščih v občinah Dolenjske Toplice, Brežice, Šmartno pri Litiji in Loška dolina. Končali ga bodo 20. avgusta.

 

V okviru festivala bo danes v župnijski cerkvi sv. Lovrenca v Brežicah nastopil slovenski trio OperArija, ki ga sestavljajo sopranistka Petra Vrh Vrezec, baritonist Al Vrezec in organist Gregor Klančič. Večer so poimenovali Ave Maria skozi stoletja.

Naslednji koncert bodo 16. avgusta pripravili na Gradu Bogenšperk v Občini Šmartno pri Litiji, kjer se bo italijanski violončelist Federico Toffano na samostojnem koncertu predstavil s sporedom Solitudine e liberta oziroma Samota in svoboda, med Bachom in Italijo.

Festival bodo 17. avgusta nadaljevali v dvorani na gradu Brežice, kjer se ta večer obeta samostojni nastop španskega violinista Jorgeja Jimeneza. Na glasbenem večeru z naslovom V Bachov razmislek bo predstavil Bachove Goldbergove variacije v violinski preobleki.

Predzadnji festivalski večer bodo 19. avgusta prav tako pripravili v brežiški grajski dvorani, kjer bo s sporedom Ženske baroka nastopil češki kvintet Musica Poetica. Sestavljajo ga mezzosopranistka Jana Janku, violinist Martin Flašar, flavtistka Lucie Lukašova, čembalistka Kamila Dubska in Katerina Stavkova z violo da gamba.

Zadnji festivalski večer bo 20. avgusta potekal na gradu Snežnik v Občini Loška dolina.

Festival stare glasbe Seviqc so zasnovali leta 1982. Leta 1997 so ga iz Radovljice preselili v Brežice, leto pozneje so ga razširili na sosednje občine, nato pa po vsej državi. Naziv Seviqc je skovanka iz latinskih besed “semper vita quam creata” in označuje glasbo večno živo, kot je bila ustvarjena.

A. M.