Za vstop na Hrvaško strožji ukrepi

Mejni prehod Obrežje, pogled proti Hrvaški, na dan 2. 12. 2020 okoli 18. ure. (vir: Kamere, Hribi)

Za zajezitev širjenja novega koronavirusa je Hrvaška s 1. decembrom uvedla strožje ukrepe, ki veljajo tudi za prebivalce Slovenije.

Borut Jakopin z notranjega ministrstva je na današnji novinarski konferenci povedal:

– Hrvaška je s 1. decembrom uvedla strožje ukrepe, ki veljajo tudi za prebivalce Slovenije. Vstop na Hrvaško je možen samo z negativnim PCR testom, ki ni starejši od 48 ur. Kdor ima možnost osamitve, lahko na Hrvaško vstopi brez testa in se testira na Hrvaškem.

Izjeme za vstop na Hrvaško brez testa:

  • delavci v ključnih dejavnostih,
  • obmejni in napoteni delavci,
  • sezonski delavci (vračanje v roku 12 ur),
  • učenci, dijaki, študentje in stažisti v dnevnem izobraževanju (vračanje v roku 12 ur),
  • vozniki v mednarodnem prometu.

Vstop na Hrvaško brez negativnega PCR testa je možen tudi za tranzit, ki je opravljen v manj kot 12 urah. Vstopajo lahko tudi pacienti zaradi neodložljivih zdravstvenih razlogov.

Kot je pojasnil Jakopin, po informacijah, ki jih imajo, prvi dan po uveljavitvi ukrepov ni bilo posebnih težav, pri vstopu na Hrvaško sta bila zavrnjena dva slovenska državljana.

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob opravljenih 10.077 testih potrdili 3539 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 55 bolnikov s covidom-19. Največ primerov so znova potrdili na območju Zagreba, kjer je bilo 884 novih okužb. V medžimurski županiji potrdili 305 novih primerov. V primorsko-goranski županiji so potrdili 256 novih okužb. Iz istrske županije so poročali o 85 novih primerih.

Na Hrvaškem je trenutno 22.610 aktivnih okužb. V bolnišnicah se zdravi 2408 bolnikov s covidom-19, na ventilatorjih je 252 ljudi, je še objavil nacionalni štab civilne zaščite.

M. P.