Za ustanavljanjem instant strank zadnjih 10 let po besedah Hana (SD) stoji Gregor Golobič

Matjaž Han (vir: arhiv)

Po propadli konstruktivni nezaupnici strank LMŠ, SD, Levica, SAB in Karla Erjavca (KUL) se je v intervjuju za Delo razgovoril vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Med drugim je bil kritičen do prvega kandidata KUL za mandatarja Jožeta P. Damijana, razkril je tudi, kdo stoji za ustanavljanjem instant strank v zadnjem desetletju.

Han je glede Damijana dejal, da je imel s svojimi partnerji v projektu konstruktivne nezaupnice vseskozi svojo agendo in da v koalicijo KUL ni šel iskreno. Na vprašanje, kdo so partnerji Damijana, je Han odgovoril, da v ozadju ni nekdanjega predsednika republike Milana Kučana, verjetno pa, da gre za nekdanjega predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča in njegove sodelavce.

Med drugim je izpostavil, da je spremljal nastajanje petih novih strank: Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, Golobičevega Zaresa, Državljanske liste Gregorja Viranta, SMC Mira Cerarja in LMŠ Marjana Šarca. “Ne bom se veliko zmotil, če rečem, da so v ozadju ena in ista imena, z enakimi idejami, le frontmani novih strank so različni. V ozadju gotovo ni Milana Kučana, kot mu to radi pripisujejo, imajo pa svojo vlogo verjetno tudi Gregor Golobič kot nekdanji predsednik Zaresa in njegovi sodelavci,” je menil Han.

Damijan, ki naj bi zdaj ustanavljal stranko, želi po navedbah Hana sicer iz koalicije KUL iztržiti svojo politično zgodbo: “Prav te dni se dokazuje, da je to njegova namera in tudi namera njegovih partnerjev že od vsega začetka. Če ne bi bilo tako, se ne bi tako hitro umaknil Karlu Erjavcu, in danes se zdi, da je imel Damijan besedilo za objavo na blogu pripravljeno še pred padcem konstruktivne nezaupnice.”

Han je med drugim ocenil, da se je pri glasovanju o konstruktivni nezaupnici prejšnji ponedeljek pokazalo to, na kar so nekateri pomislili že prej, da “iskrenosti pri tem projektu pri nekaterih ni bilo veliko in da so ti v zgodbo KUL šli s svojo agendo”.

M. P.