Za gurmane: V Posavju danes začenjajo Teden okusov

V Posavju danes začenjajo Teden okusov Posavja, v okviru katerega se bodo do 7. septembra zvrstili številni dogodki, ki bodo obiskovalcem ponudili možnost spoznavanja lokalne hrane ter pisane palete raznovrstnih okusov.

Organizatorji, Center za podjetništvo in turizem Krško, so omenjeni teden letos prvič zasnovali kot enotedensko dogajanje pod skupno znamko Okusi Posavja, ki združuje najboljše ponudnike kulinarike, vin in dobrot s kmetij. Pod sloganom Sveže – lokalno – okusno so moči za omenjeni teden združili vrhunski kuharji, vinarji in pridelovalci v regiji, ki cenijo lokalne sestavine in dobrine, pridelane v Posavju.

Začelo se bo danes z otvoritvenim dogodkom za medije v restavraciji Tri lučke. Od jutri naprej pa bodo posavski gostinci pripravili posebne jedilnike, v katerih bodo poseben poudarek dali na jedeh, pripravljenih iz svežih, lokalnih surovin. Pri tem bodo sodelovali: Gostilna Repovž, Tri lučke, Gostilna Kunst, Debeluh, Splavar, Restavracija Ajda, Pivnica Apolon, Gostilna Les, Gostišče Dolinšek, Gostilna Šempeter, Restavracija Silvester, Gostilna Pečnik, Gostilna Jež in Gostilna Žolnir.

V torek v Vinski kleti Žaren pripravljajo okroglo mizo, na kateri se bodo posvetili aktualnim temam. Med drugim bodo priznani vinogradniki skušali odgovoriti na vprašanje, kako doseči dodano vrednost na vinogradniških kmetijah z razvojem celovitega produkta vinskega turizma.

Naslednjo soboto bo v starem mestnem jedru Krškega potekal Festival vina in kulinarike, kjer bo na stojnicah ponudba raznolikih jedi s poudarkom na ribah in jedeh krškopoljca, seveda tudi tokrat v družbi posavskih vinarjev. Isto dan popoldne pa bodo v Mencingerjevi hiši posavski kuharji obiskovalce razvajali s kulinaričnimi umetninami.

Nekateri dogodki so plačljivi, ponekod so potrebne tudi rezervacije, zato si velja pred obiskom ogledati celoten program.

M. P.