Za cepljenje šteje le prijava pri osebnem zdravniku

Po novem je edino merilo za vrstni red pri cepljenju, kot ga določa nacionalna strategija, prijava pri družinskem zdravniku. Da se prijavite na portalu e-uprava, tako ni dovolj.

 

“Ne zadostuje torej prijava oziroma izkazan interes za cepljenje, ki ste ga morda vnesli na portalu e-uprava. Prijavo mora zabeležiti osebni zdravnik, ki na osnovi prijav naroči ustrezno število odmerkov cepiva in po prejemu teh vse zainteresirane pozove, da se cepljenja udeležijo v točno določenem terminu. Edino relevantno merilo je torej prijava pri osebnem zdravniku,” je včeraj dejala

V zadnjem času se sicer pojavljajo informacije, da naj bi ponekod že cepili tudi mlajše od 60 let, medtem ko ponekod še niso pocepili vseh 80-letnikov. Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek pravi, da o morebitnih nepravilnostih nimajo podatkov. Kot pravi, morajo cepilna mesta, ko naročajo cepivo, navesti, za kaj ga potrebujejo, NIJZ pa da cepiva tistim, ki še niso na vrsti, ne pošilja. “Vsako cepilno mesto natančno ve, kaj mora cepiti in kdo je na vrsti za cepljenje. Nekateri centri so izredno organizirani, zelo dobro delajo, zelo veliko lahko pocepijo itn., drugi malo manj,” je dejal. Denimo na Kočevskem, kjer so najprej cepili vse prioritetne skupine, nato pa še mlajše in zdrave.

Kot pravi inšpektorica Deana Potza, se ponekod, tudi po več pozivih, nekateri ne udeležijo cepljenja. Ker je cepivo treba porabiti v zelo kratkem času, pa nanj upravičeno kličejo tudi manj rizične posameznike.

A. M.