Za aktivne: V Posavju začenjajo Posavski festivala pohodništva

V Posavju danes začenjajo dvomesečni spomladanski del Posavskega festivala pohodništva 2019. Njegov pomladni del bo do konca junija ponudil 23 pohodov v šestih občinah širšega Posavja, jesenski pa gastronomsko obarvane pohode. Festivala se sicer letno udeleži približno 2000 pohodnikov.

Posavski festival je namenjen pohodnikom, kolesarjem in ljubiteljem vodnih športov vseh generacij. Organizirane ture so namenjene učenju, spoznavanju naravne in kulturne dediščine, športnim aktivnostim ter sproščenim sprehodom v naravi.

Za pomladni del v lokalnem podeželskem okolju pripravljajo 23 pohodov. Ti bodo strokovno vodeni in vključujejo posavsko gastronomijo in lokalne zanimivosti ter predstavljajo posavsko naravno in kulturno dediščino.

Prvi pohod bo potekal danes po tradicionalnih potek Krajevne skupnosti Lika. Začetek bo pred Trubarjevim hramom v Loki pri Zidanem mostu.

4. maja bo sledil brestaniški Pohod po poti trapistov. Spomladanski pohodniški sklop bodo 30. junija končali z Bosonogim pohodom na Sv. Vid.

V festival se vključuje vse več turističnih in drugih društev, gostincev, vinarjev ter ponudnikov nastanitev, saj želijo z njim želijo Posavje umestiti med najbolj prepoznavna pohodniška območja in okrepiti njegovo turistično privlačnost.

Novost letošnjega festivala je večdnevni pohod po Zasavski planinski poti, ki bo potekal med 13. in 18. majem.

Začeli ga bodo na Bizeljskem, od koder se pot vzpne na Bohor. Od tam se preko Lisce in Velikega Kozja spusti v Zidani most, se vnovič vzpne na Kopitnik in Gore, spusti v Turje in preko Zgornje Rečice pripelje na Šmohor. Pot vodi nato še preko Šmohorja na Kal in Mrzlico, na Čemšeniško planino, v Izlake, na Sveto Goro, Geos, v Slivno, Zgornje Slivno in na Miklavž. Od tam vodi še preko Jevnice, Janč, Litije in Podkuma na vrh Kuma.

Pri posavskih pohodih sicer težijo k združevanja različnih dejavnosti, njihov cilj pa so dejavne počitnice, pri katerih bi gosti na posavskem podeželju preživeli več kot le dan ali dva. Tako v Posavju, ki ga zaznamujejo rečne doline, številni prenovljeni gradovi, terme, vinske kleti, pestra kulinarična ponudba, turistične kmetije, prijazno naravno okolje in gostoljubnost, vabijo tudi na krajše vikend oddihe.

M. P.