Z rožnatimi pleteninami bodo drevo ovili tudi v Krškem

Oktober je mesec osveščanja o raku dojk. Letošnji vseslovenski akciji Rožnate pletenine, ki ga organizira Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna in prispeva k osveščanju širše javnost o raku dojk ter opozarja na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni, se pridružujejo tudi v občini Krško.
V torek, 3. oktobra 2017, ob 17. uri vabljeni na ovijanje lipe na trgu Matije Gubca pred Kulturnim domom Krško.
Vljudno vabljeni, da skupaj povežemo rožnate niti za zdravje!

Rožnate pletenine po Sloveniji

Rožnati oktober je mesec osveščanja o raku dojk. Združenje Europa Donna Slovenija že tradicionalno pripravlja številne aktivnosti, s katerimi osvešča slovensko javnost o tej bolezni. Ena izmed mnogih aktivnosti so rožnate pletenine, s katerimi bodo že tretje leto v oktobru ovili drevesa v parkih in mimoidoče tudi na ta način opozorili na pomen zdravega načina življenja kot preventive, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja raka dojk.

 V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli skoraj 1300 žensk in okoli deset moških. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje.

Z rožnatimi pleteninami povezujejo osveščanje z ustvarjalnostjo ter povezovanjem številnih članic Europe Donne, različnih organizacij ter ustvarjalnih posameznikov, ki skupaj povezujejo ˝rožnate niti za zdravje˝, iz več kot šestdesetih občin po Sloveniji. V letošnjo akcijo ovijanja dreves je vključenih več kot 60 krajev po Sloveniji. Ustvarjalnost neposredno povezujejo s skrbjo zase in svoje zdravje ter spodbujajo  medgeneracijsko in medsektorsko sodelovanje.

Rak dojk je kronična bolezen, ki ne prizadene samo telesa bolnice, ampak globoko prizadene tudi njeno dušo. Mnogokrat spremeni pogled na vrednote življenja. Ne prizadene samo nje, ampak njeno bližnjo in daljno okolico. Vpliva na odnos v družini.

Namen tovrstnih aktivnosti je spodbuditi ustvarjalnost žensk. S kvačkanjem in pletenjem razvijamo fino motoriko rok, mišljenje, ročne spretnosti, vztrajnost, razumevanje in upoštevanje navodil. Vse te lastnosti so potrebne tudi za uspešno soočanje z boleznijo. Spodbujamo druženje, ki je še kako pomembno za kakovostno življenje. Zdravim, bolnim in ozdravljenim ženskam ustvarjalni proces prinaša sprostitev, osebno zadovoljstvo, krepi samozavest in odganja negativne misli. S projektom pa spodbujajo tudi medgeneracijsko in medsektorsko sodelovanje, saj vključujejo rokodelska društva, domove za upokojence, ljudske univerze, občine, različna društva in nevladne organizacije, bolnice z rakom in njihove svojce ter posameznike v skupni cilj osveščanje o raku dojk.

Med ženskami je napogostejša oblika rak na dojki. Rak na dojki pri ženskah predstavlja v Posavju 21 % vseh rakov (2001 – 2005).

Pomoč v stistki

V vseh teh letih je pomemben del dejavnosti Europe Donne predstavlja pomoč v stiski bolnicam, njihovim svojecm in prijateljem. Pomoč je na voljo prek štirih svetovalnih telefonov, pomemben del pomoči v stiski pa predstavljajo tudi pogovori in osebna svetovanja. Nemalokrat se bolnice znajdejo tudi v finančni stiski, kjer Europa Donna skupaj s podporniki, če je le mogoče, priskoči na pomoč.

Europa Donna

Pripravil: N. N.