Z jutrišnjim dnem nov način izdaje in vročanja odločb o karanteni

Mejni prehod Obrežje

Vlada je na četrtkovi dopisni seji sprejela nekaj pomembnih sprememb, namenjenih zamejevanju vnosa koronavirusa iz tujine in posledično izboljšanju učinkovitega izdajanja, izvajanja in nadzora karantenskih odločb.

Od jutri, 20. julija, dalje tako lahko osebe, ki jim bo odrejena karantena, vstopajo v Slovenijo na katerem koli mejnem prehodu ali kontrolni točki, a hkrati – kot sta v petek poudarila tako notranji minister Aleš Hojs kot vladni govorec Jelko Kacin – vstop osebam, ki morajo v Sloveniji v karanteno, do izdaje odločb ne bo omogočen.

Minister Hojs je pojasnil, da bo izdaja in vročanje odločb o karanteni po novem potekala tako, da bo policist podatke osebe, ki ji bo odrejena karantena, posredoval predstavniku Ministrstva za zdravje, ta pa bo poskrbel za ažurno izdajo odločbe in jo vrnil policistu na mejni prehod ali kontrolno točko.

Policist bo odločbo o karanteni takoj vročil osebi z odrejeno karanteno in ji šele po vročitvi odločbe dovolil vstop v državo.

V primeru večjega števila karantenskih odločb pa bodo na mejnih prehodih organizirane posebne vstopne kolone za tiste, ki morajo prejeti karantensko odločbo.

Lokalna policija pa bo prevzela vročanje karantenskih odločb znotraj države, kar pomeni, da se bo nadzor izvajanja karantene začel že z vročitvijo odločb.

Doslej se je namreč dogajalo, da so nekateri na mejnem prehodu posredovali napačne podatke o prebivališču in podobno, nadzor nad izvajanjem karantene pa nato ni bil mogoč.

M. P.