Z gradnjo HE Mokrice bi lahko začeli jeseni

Vizualizacija hidroelektrarne Mokrice.

Z gradnjo hidroelektrarne Mokrice bi po optimističnem scenariju lahko začeli letos jeseni. Odgovorni za gradnjo namreč ta čas pospešeno pridobivajo vsa potrebna dovoljenja, objavljen je bil tudi že razpis za opremo, je na nedavni novinarski konferenci v Krškem, na kateri so predstavili poslovno leto, povedal poslovni direktor Gen energije Danijel Levičar.

Po njegovih besedah je HE Mokrice, ki bi bila zadnja v verigi spodnjesavskih hidroelektrarn, pomemben projekt, ki bi lahko državi poleg morebitne gradnje drugega bloka krške nuklearke, zagotovil pokritje vse večjih potreb po elektriki oziroma energetsko neodvisnost. Kot je dejal, se zato nikakor ne bodo umaknili iz projekta, “saj želimo verigo spojiti, prav tako na srednji Savi”.

HE Mokrice po besedah Levičarja odgovarja na vse energetske izzive prihodnosti – je konkurenčen, brezogljični in obnovljiv vir. Pomembna je tudi zato, ker z njo kot zadnjo v verigi spodnjesavskih hidroelektrarn povečujejo ekonomijo celotne verige.

Mokriška hidroelektrarna naj bi proizvedla 131 gigavatnih ur električne energije na leto, kar pomeni en odstotek proizvodnje električne energije v Sloveniji. Celotna veriga spodnjesavskih hidroelektrarn proizvede pet odstotkov slovenske elektrike.

Njeno postavitev si želijo zlasti prebivalci Posavja, saj bo ta zagotovila tudi poplavno varnost Krške vasi, Velikih Malenc, Mihalovca, Rigonc, Loč, pa tudi Term Čatež.

M. P.