VSO POSAVJE na obisku v Evropskem parlamentu v Strasbourgu (foto)

VSO Posavje

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve pokrajine (VSO) Posavje je od 3. do 6. julija organiziralo izlet v Evropski parlament v Strasbourg. Sprejela jih je evropska poslanka Patricija Šulin, zatem pa so svoje delo predstavili še evropski poslanci dr. Milan Zver, Romana Tomc in Lojze Peterle.

Prvi dan izleta so obiskali mesti Derendingen  in Tübingen. V Derendingenu so si ogledali cerkev Sv. Gala, v kateri je služboval Primož Trubar in kjer je tudi pokopan. Sledil je ogled Trubarjeve hiše, ki stoji na Trubarjevi cesti in nato ogled 500 let starega univerzitetnega mesta Tübingen, v katerem je Primož Trubar poučeval na univerzi ter natisnil prvi slovenski knjigi Abecednik in Katekizem.

Po nočitvi v Strasbourgu so si naslednji dan dopoldne ogledali staro mestno jedro Strasbourga in ga raziskovali z ladjico, mini-busom, nekateri pa peš.

Po kosilu so imeli voden ogled Evropskega parlamenta. Pred srečanjem s poslanci so se v parlamentu v okrogli dvorani v kratki video predstavitvi  seznanili z nalogami in cilji Evropske unije. Po ogledu jih je sprejel Klemen Žumer in jim na kratko predstavil zgodovino ter delo evropskega parlamenta. Sledilo je srečanje s slovenskimi poslanci  Evropske ljudske stranke, Šulinovo, Milanom Zverom, Tomčevo in Peterletom. Po uvodni slovenski himni, ki jo je zapela predsednica VSO Posavje mag. Martina Prevejšek, so jim poslanci predstavili svoje delo v parlamentu. Sledil je ogled dvorane Evropskega parlamenta, kjer so v živo spremljali sejo.

Zadnji dan potovanja so se na poti domov ustavili v čudovitem Salzburgu, kjer so si ogledali veličastni stari del mesta ter se posladkali z Mozartovimi kroglicami.

VSO Posavje poroča, da so se je tridnevni izlet končal prehitro, so pa domov prinesli polno lepih vtisov.

Vir in foto: VSO POSAVJE

N. N.