VSO Krško-Kostanjevica na Krki obeležil zmago slovenske teritorialne obrambe v bitki v krakovskem gozdu 1991 (foto)

VSO Posavje

V soboto, 1. julija 2017, so člani VSO Posavje iz odborov VSO Brežice, Krško, Sevnica in Radeče v organizaciji VSO Krško – Kostanjevica obeležili zmago TO v bitki v Krakovskem gozdu v slovenski osamosvojitveni vojni leta 1991. Slovesnosti so se udeležili tudi predsedniki VSO Krško in Sevnica Marija Dorbež in Alojz Udovč in člani predsedstva VSO Posavje Matjaž Prevejšek, Miran Hočevar in predsednica mag. Martina Prevejšek.

Dogodek so pričeli z ogledom cerkve sv. Lovrenca na Raki, ki jo je predstavil župnik Franc Levičar. Zatem so si ogledali še obnovljeni grad na Raki, ki ga je predstavil predsednik Turističnega društva Raka Alojz Kerin.

Sledil je pohod od raškega gradu do spomenika vojne za Slovenijo v Zalokah, s katerim so obeležili zmago v bitki v Krakovskem gozdu v slovenski osamosvojitveni vojni, v kateri sta intervencijski vod TO Krško in četa za posebne namene sevniške TO v zgodnjih jutranjih urah, 2. julija 1991, napadla oklepno enoto JLA, ki se po večurnih pogajanjih ni želela predati, in jo v dveh napadih porazili. Napad se je končal brez smrtnih žrtev, huje je bil ranjen en pripadnik TO.

Pri spomeniku vojne za Slovenijo v Zalokah so zapeli slovensko himno. Zbrane so  nagovorili predsednica VSO Krško – Kostanjevica na Krki Marija Dorbež, novinar Demokracije Gašper Blažič in predsednica VSO Posavje mag. Martina Prevejšek. Slednja je dejala, da je »samostojna, neodvisna, suverena, demokratična Republika Slovenija nastala leta 1991, in pripadniki slovenske teritorialne obrambe so bili tisti, ki so jo v vojni za Slovenijo s pomočjo prebivalstva in takratne milice, ubranili pred agresorsko jugoslovansko armado«.

Zaključila je, da sta »obdobje slovenske osamosvojitve in vojna za Slovenijo združila ves slovenski narod, v srce in zavest slovenskega človeka sta zapisana kot največji dosežek v zgodovini slovenskega naroda in to je izhodišče, na katerem moramo Slovenci graditi našo skupno in enotno prihodnost«.

Po obeležitvi so druženje nadaljevali v Gostilni Tratnik na Raki.

VSO POSAVJE