Vsestranska uporaba sode bikarbone

white powder

Soda bikarbona ni nobena novost, uporablja se jo že od nekdaj. Snov, podobno sodi bikarboni, so za čiščenje in umivanje uporabljali že stari Egipčani. Če ste kdaj poskušali kakšne domače pripravke, zdravila ali poslušali nasvete svojih babic, ste verjetno opazili, da je soda bikarbona priljubljena sestavina le teh.

Od starih do novih trikov deluje soda bikarbona, ali bolj strokovno natrijev hidrogenkarbonat, kot pravi čudež. Jedilna soda bikarbona je nestrupena, vendar bodite pozorni, da resnično uporabljate le jedilno sodo in brez aluminija.

Sodo bikarbono bi morali imeti v vsakem gospodinjstvu, njena moč je neverjetna. Ne samo za uživanje, uporabljate jo lahko tudi drugače. Poleg tega, da je izredno učinkovita, pa je tudi zelo poceni. Z njo lahko zamenjate razne preparate, ki vsebujejo kemikalije in živite bolj zdravo.

Čistilo za zelenjavo in sadje

Glede na to, da danes večinoma ne vemo od kje prihajata zelenjava in sadje v trgovini, je dobro da ju pred zaužitjem in kuhanjem dobro operemo. In če ne bi radi jedli zelenjave ali sadja z okusom po milu, poskusite s sodo bikarbono. Ta bo temeljito očistila in za seboj ne bo pustila nobenega okusa.

Pripravite si razpršilko – sprej in ga napolnite z raztopino kisa in vode v razmerju 50:50 ter ji dodajte malo sode bikarbone. Raztopino razpršite po sadju in zelenjavi, pustite delovati 5 do 15 minut, nato sperite z vodo. Raziskave so pokazale, da se pesticidi in strupi izločijo predvsem iz površine oz. lupine sadja in zelenjave, zato vam priporočamo, da navedeno čiščenje izvajate še posebej pri sadju in zelenjavi, ki je ne olupimo. Vsekakor je to pranje najbolj priporočljivo za solate, kjer so raziskave pokazale najpogostejšo prisotnost pesticidov, pogosto v zelo visokih količinah.

Pripravimo si kopel

Kot smo slišali že tisočkrat – smo tisto, kar vnašamo v svoje telo. Pripravimo si kopel z sodo bikarbono, ki bo prodrla globje v kožo in jo alkalizirala in razstrupila. V kopel vmešajte približno 5 žlic sode in uživajte v razstrupljanju.

Odstranimo neprijetne vonjave

Se tudi vi neprijetnih vonjav v čevljih lotite s spreji, ki jih kupite v trgovini? Namesto raznoraznih sprejev, ki vsebujejo različne kemikalije in onesnažujejo okolje, poskusimo neprijetne vonjave odstraniti s sodo bikarbono. Malo sode potresemo po vložku v čevlju in pustimo delovati.

Oskrbimo pike žuželk

Tople poletne večere, ko se sproščamo na terasi, imamo vsi radi. Kaj pa je tisto, kar nihče ne mara? V debelejšem sloju nanesite pasto sode bikarbone zmehčane v vodi na prizadeto mesto na koži in počakajte, da se posuši. S tem boste hitro olajšali srbečico in pekoči učinek, ki ga je povzročil pik.

Ležišče hišnega ljubljenčka posujte s sodo bikarbono in ga po 30 minutah posesajte s sesalcem.

Za mehke lase

Soda blagodejno vpliv tako na lase kot na lasišče in je odlična pri odstranjevanju izdelkov za utrjevanje las. Dodajte žličko sode šamponu, vmasirajte v lasišče in izperite

Zobna pasta

Občasno lahko zobni pasti dodate nekaj sode bikarbone. Zmešajte čajno žličko vode, čajno žličko sode in malo zobne paste. Soda bikarbona bo temeljiteje očistila vaše zobe in jih naredila bolj bele.

Za svež zadah, lahko namesto ustne vodice, uporabite raztopino sode bikarbone. dnevno sperite ustno votlino z raztopino sode bikarbone (1 čajna žlička na kozarec mlačne vode).

Piling za obraz

Očistimo naše pore! Zmešajte tri žlice sode bikarbone z eno žlico vode. Zmes nežno vmasirate v kožo in po uporabi sperite z vodo. Koža bo osvežena, očiščena in pripravljena na nov dan.

Za odstranjevanje ostankov zasušene hrane z loncev in s ponev, posujte sodo bikarbono po ohlajenih loncih in ponvah, dodajte toplo vodo in počakajte 15 minut. Hrana se bo omehčala in s pranjem lahko nadaljujete kot običajno

Podaljšajte življenjsko svežemu cvetju

Ste v dar dobili prelep šopek? Saj veste kako hitro rezano cvetje začne veneti … podaljšajte mu življenjsko dobo s sodo bikarbono. Rožam v vodo dodajte čajno žličko sode bikarbone.

Mehko gobico, namočeno v raztopino sode bikarbone, uporabite za odstranjevanje umazanije z listov rastlin.

Odstranjevanje neprijetnih vonjav v hladilniku

Velikokrat mešanica različne hrane v hladilniku povzroča neprijetne vonjave. Skodelico sode bikarbone postavite v hladilnik, ki bo absorbirala neprijetne vonjave in osvežila naš hladilnik. Vsak mesec skodelico zamenjajte s svežo sodo bikarbono.

Čiščenje kuhinjske pečice

Soda bikarbona je, zaradi svoje sposobnosti nevtraliziranja neprijetnih vonjav ter nežne abrazivnosti, idealno sredstvo za redno čiščenje kuhinjske in mikrovalovne pečice. S pomočjo jedilne sode bikarbone boste iz pečice odstranili tako neprijetne vonjave kot tudi ostanke hrane, ki se je oprijela sten pečice.

Za redno čiščenje in odstranjevanje neprijetnih vonjav obrišite notranjost pečice s krpo, namočeno v raztopini sode bikarbone (2 žlički (50 g) sode bikarbone v pol litra vode).

Za odstranjevanje trdovratnih ostankov hrane uporabite zmes treh delov sode bikarbone in enega dela vode, nanesite jo na gobico in zdrgnite notranje površine pečice. Na koncu sperite in posušite.

N. N.