Vse bolj na dan prihajajo Golobovi nenavadni posli na Kosovu

Levica v Sloveniji obvladuje vse pomembnejše državne organe in včeini medijev. Kar še odstopa bodo kmalu zamenjali.

Čeprav je v slovenskih medijih, odkar je na oblasti Robert Golob, zanimanje za to, kar se o našem političnem vodstvu poroča v tujini, zanimivo povsem splahnelo, početje Gen-I pod takratnim vodstvom Roberta Goloba postaja ena od vodilnih tem v medijih v državah nBalkana. Zadevo preiskuje tudi kosovska parlamentarna komisija.

 

Za kaj gre? Po poročanju Albanian Posta naj bi med leti 2015 in 2021 Gen-I v svoje tri hčerinske družbe v Beogradu, Tirani in Sarajevu nakazal skoraj 100 milijonov evrov, od tega samo v BiH 60 milijonov evrov za pokrivanje izgub. V letih 2019 in 2020 naj bi Gen-I izvedel več nakazil v višini več milijonov evrov za pokrivanje faktur v podružnici v Beogradu, od koder je bil denar nakazan podjetju MB Consulting, katerega zastopnik je bil kosovski ambasador na Hrvaškem Martin Berišaj.

Po pisanju Albanian Posta je v letu 2019 slovenski Gen-I srbski podružnici nakazal 4.183.00 evrov, Berišaj pa je med januarjem in septembrom opravil več dvigov gotovine v višini 600.000 evrov z računa svojega podjetja, ki je imelo sklenjeno pogodbo o svetovanju z omejeno podružnico. Omenjeni denar naj bi nato namenjen nezakonitemu financiranju volilne kampanje kosovskega premierja Albina Kurtija.

Kot rečeno, je zanimivo, da vodilni slovenski mediji o tem praktično molčijo. Še posebej pomenljiv je molk največje komercialne televizije POP TV. Slednje nekateri povezujejo s tem, da je vlada Roberta Goloba preko državnih nadzornikov v Telekomu dosegla umik Telekomove 12,5-milijonske tožbe zoper družbo Pro Plus, ki izdaja kanala POP TV in Kanal A. Telekom je namreč Pro Plus tožil zaradi domnevno neupravičenega zaračunavanja nadomestila o vključitvi omenjenih programov v programsko shemo Telekoma. V kolikor bi Telekom s tožbo uspel, bi to lahko resno ogrozilo poslovanje Pro Plusa v Sloveniji. Ravno temu vprašanju naj bi bil po nekaterih informacijah namenjen tudi sestanek Goloba z lastniki Pro Plus, ki so ga sicer v javnosti skušali prikazati zgolj kot sestanek vljudnostne narave.

Nenavadno je tudi, da je bil eden prvih obiskov, ki jih je nova zunanja ministrica Tanja Fajon opravila po nastopu nove vlade, v Prištini.

A. M.