Vsakemu polnoletnemu državljanu za dopustovanje doma 200 evrov

Vlada in socialni partnerji bodo danes pretresali osnutek tretjega protikoronskega zakona, ki ga je za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa pripravila vlada.

Slednji med drugim predvideva, da bi vsak polnoletni državljan prejel 200 evrov, v kolikor se bo odločil, da bo letos dopustoval v Sloveniji.

Predvidene so tudi nekatere izjeme, vendar pa bo več podrobnosti znanih bo potrditvi predloga na vladi.

Boni naj bi bili veljavni ali do 31. decembra 2020 ali do 28. februarja 2021, z njimi pa naj bi upad v turizmu ublažili z 70 odstotkov na 40 odstotkov. Ukrep naj ne bi vplival na izplačila regresa, iz proračuna pa naj bi šlo zanj največ 200 milijonov evrov. Turizem je sicer ena bolj prizadetih panog zaradi epidemije koronavirusa.

Danes sicer začne veljati še nekaj sprostitvenih ukrepov. Vrata bodo odprle vse trgovine v nakupovalnih središčih, ne le tiste z živilskimi izdelki. To pomeni, da odslej v Sloveniji ni več nobenih omejitev glede odprtja trgovin. Po novem se bo lahko na javnih krajih ob spoštovanju varnostnih ukrepov združevalo do 50 oseb. Lokali bodo lahko stregli hrano in pijačo tudi v zaprtih prostorih, ne le na terasah.

Odprla se bodo gledališča, kinodvorane, spet bo mogoča organizacija seminarjev. Znova so dovoljeni pikniki in poroke z omejitvami do 50 oseb.

Danes bo tudi okoli 50 tisoč državljanov, prejemnikov denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka, prejelo enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov. Gre pa za izplačilo, ki ga je vlada sprejela že v enem od prejšnjih dveh t. i. protikorona zakonih.

M. P.