Vrtovec razkril, do kdaj odločitev o gradnji drugega bloka NEK

Obisk ministra Jerneja Vrtovca v Krškem.

Država bo najpozneje do leta 2027 sprejela dokončno odločitev o tem, ali bomo gradili drugi blok krške nuklearke, je včeraj na obisku v Nuklearni elektrarni Krško povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Sam je, kot je dejal, podpornik jedrske opcije.

Po besedah Vrtovca bo treba še pred končno odločitvijo narediti vse potrebne ekonomske in druge, zlasti strokovne analize. Po njegovim bi bilo kakršno koli prejudiciranje glede odločitve o gradnji drugega jedrskega bloka, dokler ne bodo rešena vprašanja oz. izvedeni ključni projekti, ki bi omogočili dolgoročno varno obratovanje krške nuklearke, tvegano in neodgovorno.

Pri tem je opozoril na izgradnjo skladišča za nizko- in srednjeradioaktivne odpadke v Vrbini, ki naj bi ga vlada uvrstila med t. i. “ready to go” projekte – torej projekte, pripravljene na izvedbo.

Dotaknil se je tudi težave, ki jo je povzročila ugoditev sodišča tožbi nevladnih okoljskih organizacij, ki so zahtevale, da bi morala agencija za okolje pri odobritvi 20-letnega podaljšanja delovanja nuklearke vnovič presojati o njenih vplivih na okolje. Z morebitno odločitvijo agencije, da je vnovično presojanje potrebno, bi se namreč ta postopek lahko zavlekel prek leta 2023, ko poteče življenjska doba nuklearke.

Zavzel se je tudi za čim hitrejši začetek izgradnje omenjenega skladišča za radioaktivne odpadke v Vrbini, ki se zaradi dolgotrajnega postopka pri pridobivanju okoljevarstvenega soglasja ter postopka čezmejne presoje vplivov na okolje še ni začel.

Predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stane Rožman je ob ministrovem obisku ocenil, da je obisk izpolnil njihova pričakovanja. Imeli so namreč priložnost predstaviti svoje prioritete in prihajajoče izzive.

M. P.