Vrag jemlje šalo: Lahko se nam bliža drugi val okužb

Infektologinja prof. dr. Bojana Beović

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović ob potrjenih okužbah z novim koronavirusom v zadnjih dneh opozarja, da so se ljudje očitno preveč sprostili. V večini gre za vnose virusa iz tujine, položaj pa je še kar kritičen.

Zato se bo po njenem mnenju treba takoj lotiti zaostrenih ukrepov na mejah.

“Zelo nas skrbi, včeraj tri, danes štiri lahko pomeni dvajset primerov naslednji teden,” je za medije dejala Beovićeva. “To je eksponencialno povečevanje, ki je pravzaprav vstopnica v začetek drugega vala,” je še poudarila Beovićeva. “Res se je treba malo zamisliti, kaj počnemo,” je dodala.

Primere okužb z novim koronavirusom, ki smo jim priča v zadnjih dneh, po njeni oceni povzroča trenutni režim odprtih meja. Teh nekaj novih vnosov bi lahko v prihodnje povzročilo nekaj deset novih primerov, je opozorila. Prav tako bi morali po njenem mnenju za države s t. i. rdečega in črnega seznama, ki jih ima Nacionalni inštitut za javno zdravje, zaostriti kriterije za vstop v Slovenijo. V večini primerov gre za države z Balkana, predvsem Albanije, Srbije in BiH.

Beovićeva položaj ocenjuje kot kar kritičen. “Vsak dan imamo, sicer posamezne, ampak ne tako maloštevilne vnose iz tujine in pri takšnem načinu obnašanja, torej z veliko druženja in neuporabo mask, je taka situacija zelo nevarna. V zelo kratkem času se nam lahko zgodi zelo obširno širjenje virusa,” je še opozorila.

V ponedeljek so sicer v Sloveniji potrdili okužbo pri treh osebah, v torek so bili pozitivni štirje vzorci. Vse okužbe v zadnjem času pa so bile uvožene v državo.

M. P.