Volitve: Volišča so odprla svoja vrata

Danes potekajo evropske volitve, ki so tako za Slovenijo kot skupnost evropskih držav še posebej pomembne. Odločamo namreč o tem, kakšno Evropo želimo. Slovenija je del te evropske družine.

Volitve v Evropski parlament danes potekajo v večini držav članic Evropske unije. Tudi v Sloveniji, kjer bodo volišča odprta do 19. ure.

Odprtih je 3005 rednih volišč in 55 volišč za glasovaje zunaj kraja stalnega prebivališča. Volilno pravico v Sloveniji pa ima okoli 1,6 milijona volivcev in volivk. Izbiramo lahko med 103 kandidati s 14 kandidatnih list. V Evropski parlament bomo izvolili 8 poslancev.

Kako glasujemo?

Glasujemo tako, da obkrožimo zaporedno številko stranke ali liste, ki ji želimo dati svoj glas. Če je naša izbira posamezen kandidat ali kandidatka na listi stranke, ki smo jo že obkrožili, obkrožimo še to ime. Temu rečemo preferenčni glas.

Pazljivi moramo biti tudi na veljavnost glasovnice. Obkrožimo lahko samo eno listo (številko) na glasovnici. Če želimo oddati še preferenčni glas, pa obkrožimo samo eno ime na tej isti listi.

Državna volilna komisija nam je že poslala obvestilo o volitvah, kjer je naveden tudi sedež volišča. Na volišče vzamemo s seboj to obvestilo. Tudi, če ga nimamo, lahko glasujemo. V vsakem primeru pa imejmo s seboj osebno izkaznico ali kakršenkoli drugi osebni dokument. Na volišču se moramo tudi podpisati v volilni imenik.

Nekateri navajajo, da ne bodo šli na volitve, ker se to njih ne tiče. Dr. Boštjan M. Zupančič, nekdanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice, na to odgovarja:

“Tisti, ki ne gre na volitve, v resnici glasuje, in sicer za prihodnjega zmagovalca volitev. V bistvu tako prav tako odda glas, a na način, da se tega ne zaveda. Vsak, ki hoče kakorkoli vplivati na prihodnjo sestavo Evropskega parlamenta, se torej mora volitev dejansko udeležiti.”

Glasovnica za današnje volitve:

Izidi današnjega glasovanja bodo znani šele po 23. uri, ko se bodo v EU zaprla še zadnja volišča.

M. P.