Volišča so odprta, pomemben je vsak glas

(vir: arhiv)

Ob 7. uri se je po državi odprlo več kot 3000 volišč za predčasne državnozborske volitve. Volivci svoj glas lahko oddamo do 19. ure. Delni izidi bodo znani pozno zvečer, ko bo znana že tudi nova sestava državnega zbora.

Do 19. ure bo odprtih 3015 rednih volišč ter 55 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča. Volilnih upravičencev je 1.714.376, ki imajo priložnost, da izberejo novo 90-člansko sestavo državnega zbora za prihodnji štiriletni mandat. Izbirali bodo med 1636 kandidati, ki se za poslansko funkcijo potegujejo na 25 listah političnih strank in gibanj. Vsi ne kandidirajo povsod, v naših volilnih okrajih je to 22 list.

V minulem tednu so volivci na dom prejeli obvestila o volišču in dnevu glasovanja. Tega volivec skupaj z veljavnim osebnim dokumentom prinese s seboj na volišče. Voli se lahko tudi, če obvestila nimamo pri sebi, in sicer na podlagi vpisa v volilni imenik. Tisti, ki bo pomotoma izpuščen iz volilnega imenika, pa ima možnost, da glasuje s posebnim potrdilom. Tega mu bodo lahko tudi danes izdali na upravni enoti.

Na volišču bomo prejeli glasovnico z navodilom, da se glasuje samo za enega kandidata oz. kandidatko, in sicer tako, da se obkroži zaporedna številka ob imenu liste, ki je pred imenom kandidata.

Glasovnica bo veljavna tudi, če bomo glasoval drugače, vendar mora biti naša volja jasno razvidna.

Volilne komisije bodo ugotavljale volilno udeležbo do 11., do 16. in do 19. ure. Po zaprtju volišč bodo najprej znani izidi vzporednih volitev, ki jih pripravljajo nekatere medijske hiše.

Nato pa bodo na spletni strani Državne volilne komisije sproti začeli objavljati delne neuradne rezultate in informativni izračun, kakšna bi bila glede na izide struktura parlamenta in kdo bi bil izvoljen.

Rezultati bodo znani pozno zvečer, ko bo prešteta večina glasovnic z današnjega glasovanja.

Jutri bodo izidom glasovanja prišteli še glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije, na glasove iz tujine pa bo treba počakati do 11. junija. Uradni izidi naj bili znani do 15. junija, ko bo tudi dokončno znano, kakšna bo sestava osmega sklica državnega zbora.

Sledilo bo tudi sestavljanje vlade oziroma koalicije. Predsednik države mandat za sestavo vlade za prihodnji mandat, ki bo vodila državo, najprej ponudi stranki, ki je na volitvah prejela največ glasov.

C. R.