Vojni zločini: Putin se je po porazu v Kijevu znesel nad prebivalstvom

Slika trupel županje, moža in sina.

Potem ko se je ruskemu oligarhu Vladimirju Putinu zalomilo pri poskusu zavzetja Kijeva, ki ga je načrtoval zasesti v treh dneh, se je ruska vojska znesla nad nedolžnim civilnim prebivalstvo. Največji pokol so Rusi zagrešili v vasi Buča pri Kijevu, kjer so se znesli najmanj nad 300 civilisti. Streljali naj bi jih brez razloga, kar na ulicah.

 

Drugo mesto pokola se je zgodilo na avtocesti Žitomir blizu Kijeva. Tudi tam so ukrajinski vojaki po umiku ruske vojske naleteli na številna trupla, med drugim trupla štirih golih žensk. Ta so zažgali skupaj z avtomobilskimi gumami, a ogenj ni mogel povsem prikriti zločina.

Pokrita trupla štirih žensk na avtoccesti.

Iz Ukrajine poročajo še o enem vojnem zločinu. 23. marca je ruska vojska ugrabila županjo mesta Motyzhyn Olgo Sukhenko. Njen mož je vojake prepričal, naj tudi njemu dovolijo, da gre z njo. Nekaj ​​ur pozneje so se Rusi vrnili po sina. Včeraj so truplo županje našli v množičnem grobišču skupaj z 20 drugimi Ukrajinci, vključno z njenim možem in sinom. Njeno telo je kazalo jasne znake mučenja, vključno z zlomljenimi prsti in rokami.

Vas Buča je danes obiskal ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski in dogajanje označil kot brutalen zločin proti človeštvu. Tuje države je pozval, naj jim pomagajo zaostaviti rusko vojsko.

A. M.