Vidni člani SD grozijo Janši

Čeprav so v stranki Socialni demokrati (SD) ob imenovanju nove vlade Janeza Janše napovedovali, da bodo konstruktivna opozicija, so njihove obljube že po vsega nekaj dneh splahnele. Še več. Vidni člani SD namesto, da bi s skupnimi močmi vladi pomagali, da skupaj obvladamo epidemijo koronavirusa, nujne ukrepe vlade za zajezitev prikazujejo kot neke vrste uvajanje diktature.

V SD se očitno ne morejo sprijazniti, da jim je po vsega letu in pol skupaj z Marjanom Šarcem iz LMŠ uspelo zrušiti lastno vlado, zato se v zadnjih dneh raje kot s koronavirusom ukvarjajo s predsednikom vlade Janšo.

Slednjemu zdaj po tvitih celo že kar odkrito grozijo. Tako je nekdanji generalni tajnik SD Uroš Jauševec v torek na Twitterju zapisal: “V času, ko nam avtoritarna oblast omejuje svoboščine, je legitimen vsak upor. Bo pa prišel tudi konec karantene. Takrat se pa vidimo.”

Jauševec torej ne samo, da sprejemanje nujno potrebnih ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa zlonamerno prikazuje kot omejevanje svoboščin, ki naj bi si jih izmislil Janez Janša, ampak slednjemu celo odkrito grozi s časom potem, ko bo epidemija obvladana. Pri tem ima verjetno v mislih proteste proti vladi, ki so jih vidni člani SD nekoč že pomagali podpihovati. Kot da bi bil Janša kriv, da v SD niso bili sposobni pri življenju obdržati lastne vlade.

Temu primerni so tudi odzivi na odziv Jauševca. Eden vidnejših intelektualcev Žiga Turk je tako slednjemu odgovori: “Kakšna avtoritarna oblast? Kakšne svoboščine? Streznite se in nehajte s tem histeričnim antijanšizmom!” Tviterašica Andreja pa je zapisala: “Ma ti si res en bebo! A ti misliš, da je karantena posledica Janševe vlade?! Pejt na cesto! Kdo ti brani?! Pa brez maske pojdi, ker je ‘tvoja’ vlada zagotavljala, da je ne rabiš!”

M. P.