Vleče poslansko nadomestilo in računa na županski stolček

Nekdanji predsednik državnega zbora in nepovezani poslanec Igor Zorčič je eden izmed tistih poslancev, ki jim po prenehanju poslanske funkcije nikakor ne uspe najti službe, zato od države koristi poslansko nadomestilo.

Vsaj tako kažejo podatki, objavljeni na spletni strani DZ 4. julija. Junija je prejel 4578 evrov.

A tako morda več ne bo dolgo. Če že ni sposoben najti službe, bo pa morda vsaj župan, bi se lahko pošalili. Po poročanju Dela bi Zorčiča brezposelnosti morebiti lahko rešila županska funkcija, če se mu bo seveda uspelo zavihteti nanjo. Kandidiral bo namreč za župana Brežic, in sicer kot nestrankarski kandidat s svojo listo.

Ne gre sicer za njegov prvi poskus, da bi zavladal Brežicam. Leta 2018 se je Zorčič, takrat še kot član stranke SMC, že preizkusil na županskih volitvah, vendar je izgubil proti aktualnemu županu Ivanu Molanu, ki letos končuje četrti zaporedni mandat in se ima v tem obdobju pohvaliti z marsičem.

Zorčič, ki je prejšnji sklic državnega zbora končal kot neodvisni poslanec, je tik pred parlamentarnimi volitvami ustanovil stranko Lide in računal na povezovanje z drugimi strankami, predvsem Gibanjem Svoboda, ki pa ga na koncu ni bilo. Stranka Lide se nato sploh ni podala na volitve.

A. M.