Vladni posvet z gospodarstveniki

Posvet vlade z gospodarstveniki (vir: gov.si)

Vlada je na posvetu z gospodarstveniki prejšnji teden, ta je bil na pobudo predsednika vlade Janeza Janše, iskala rešitve za trenutne izzive, ki so pred nami. V ospredju so bila tri trenutno najbolj aktualna vprašanja vprašanja: kako zagotoviti nemotene delovne razmere in procese v situaciji širjenja novih okužb, porast cen energentov in o investicijah, ki bi gospodarstvo obdržale v dobri formi.

Lanska gospodarska rast je bila med 6,6 in 7,1 odstotka, letošnja pa je ocenjena med 4 in 5 odstotki.

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Tibor Šimonka je ob tem sporočil, da posvet pri predsedniku vlade pomeni premik v pozitivni smeri pri iskanju rešitev.

Gospodarstveniki pozivajo k nadaljevanju davčnih razbremenitev, da bi lažje konkurirali pri izobraženih kadrih, vprašanja o finančnih pomočeh ob morebitni zaostritvi ukrepov, veliko pa je bilo tudi razprave o pomanjkanju kadra in zaposlovanju tujcev.

Skupna ugotovitev posveta je bila, da bodo v prihodnjih letih na udaru predvsem podjetja, ki ustvarjajo nizko dodano vrednost.

Minister Zdravko Počivalšek je napovedal ukrepe, ki jim bodo pomagali preživeti in poudaril, da bo za slovensko gospodarstvo naslednjih letih na voljo precej (evropskih) sredstev, in sicer 100 milijonov evrov iz naslova Re-act EU, 427 milijonov iz naslova načrta za okrevanje in odpornost ter v okviru paketa ukrepov iz naslednje kohezijske ovojnice za obdobje 2021 – 2027. Povedal je tudi, da je vlada sprejela strategijo digitalne transformacije za gospodarstvo za obdobje 2020–2030. Cilj je, da se uvrstimo med prve tri države po uporabi naprednih digitalnih tehnologij, je še dodal.

V kontekstu epidemije je minister povedal, da bo vlada storila vse za nemoteno delovanje gospodarstva ob pogoju spoštovanja ukrepov, ki jih predlaga zdravstvena stroka. Poudaril je, da brez visoke precepljenosti te krize ne bomo preživeli.

Vsi prisotni so se strinjali, da je treba dosedanje ukrepe dosledno izvajati, minister za zdravje Janez Poklukar pa je ob tem poudaril, da vlada priporočil in ukrepov zaenkrat ne spreminja, in ponovil, da je ključno njihovo dosledno izvajanje. Glavni ukrep proti epidemije v gospodarstvu ostaja cepljenje, ki se s pomočjo različnih gospodarskih deležnikov aktivno nadaljevalo v okviru različnih akcij.

Minister za zdravje se je zahvalil gospodarstvenikom, ki v celoti in na široko podpirajo cepljenje, saj lahko le to prepreči samodejno zapiranje družbe ob bliskovitem širjenju okužb z omikronom.

Predsednik GZS je ob tem povedal: “Tudi z naše strani želimo prispevati k temu, da bi dosegli čim višjo precepljenost v državi. Če bo treba sprejemati kakšne dodatne ukrepe, bomo vedno podprli to, kar bo zagovarjala stroka.”

V. S.