Vladna koalicija očitno prepričana, da Rusija ne podpira terorizma

Koalicijske stranke so v DZ preprečile sprejetje predloga SDS, da Slovenija po zgledu EU in velikega dela njenih držav članic Rusijo uvrsti med države, ki podpirajo terorizem.

 

Na sinočnji seji v DZ je Franc Breznik (SDS) podobno kot predsednik SDS Janez Janša ocenil, da je Rusija podpornica terorizma. To po njegovem mnenju nenazadnje dokazujejo tudi smrti številnih aktivistov in opozicijskih politikov v moderni Rusiji, v kontekstu vojne pa je spomnil na napade ruskih sil, katerih tarča so izključno civilni infrastrukturni objekti.

Jernej Vrtovec (NSi) je spomnil na dogodke izpred več kot 30 let, ko je v Sloveniji potekala vojna, ter dodal, da bi ravno zaradi tega Slovenija morala slediti sedmim državam EU, katerih parlamenti so doslej sprejeli podobne resolucije. Izrazil je prepričanje, da bodo do takšne sklepa prišli tudi poslanci drugod po uniji.

Na drugi strani so poslanci vladne koalicije ocenili, da resolucija ni potrebna. Damijan Zrim (SD) je ponovil navedbe svoje strankarske šefice in zunanje ministrice Tanje Fajon, da Slovenija že ustrezno pomaga Ukrajini. Ponovil je stališče vladnih strank, da ni pravne podlage za takšno resolucijo.

Po mnenju Nataše Sukič (Levica) je bilo obsodb ruske invazije v Ukrajini dovolj, podobno pa men tudi predsednik vlade Robert Golob.

S takšno držo sicer levica v Sloveniji nadaljuje z očitno prorusko držo, ki jo v svojih izjavah izraža že nekaj časa. Zadnji šef ZKS in nekdanji predsednik države Milan Kučan je tako denimo nedavno na vprašanje novinarja, kdo je kriv za vojno, Rusija ali Ukrajina: “Pri taki stvari so krivde vedno deljene, deljene v smislu, da niso našli načina da se pogovorijo o teh stvareh. Vodušek: zakaj pa že pred vojno ni prišlo do tega, da Ukrajina dobi nek status države. .. Kučan: saj je Finska ravno tako na meji z Rusijo, pa ima nevtralen status, tako da …”

Zdajšnja ministrica za notranje zadeve Tanja Fajon je denimo ob lanskem obisku Janeza Janše v Ukrajini dejala: “Slišati pa je in delim te kritike, da je današnji odhod predsednika vlade tvegana poteza, lahko celo nevarna poteza in neusklajena z institucijami. Da gre za farso na eni strani, mogoče tudi za solidarnost in pogum, ampak predvsem za farso.”

Znano je tudi pred časom zapisano stališče SD: “Polna usta so nas vojne v Ukrajini, ne upamo pa s prstom pokazati na glavnega krivca, to so ZDA in Nato. Oni izsiljujejo vojno, na njih toti ljudje trpijo, na tem ljudje, ki se ne znajo usesti skupja s Putinom in se dogovoriti zadevo, da ne pobijajo ljudi.”

A. M.