Vladi sporočajo: Teh pet evrov kar obdržite

V Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus) opažajo rastoče nezadovoljstvo med upokojenci, ker jim vlada ne prisluhne. Dodatno jih je razjezila zanje podcenjujoča napoved dviga letnega dodatka za upokojence za le pet evrov. Od vlade zahtevajo, da določbo v proračunu spremeni v skladu s pokojninskim zakonom, sicer nanj napovedujejo ustavno pritožbo.

 

Vlada je namreč v proračunih za 2023 in 2024 spremenila izplačilo letnega dodatka za upokojence. Zneski letnega dodatka se pri tem v vseh razredih zvišujejo le za pet evrov glede na letošnje leto.

Letni dodatek za upokojence za leto 2023 je določen v različnih višinah. Prejemnikom pokojnin do 600 evrov se bo letni dodatek izplačal v višini 455 evrov. Prejemnikom pokojnin od 600,01 evra do 720 evrov se bo izplačal v višini 315 evrov, za tiste s pokojninami od 720,01 evra do 850 evrov pa bo znašal 255 evrov. Za prejemnike pokojnin od 850,01 evra do 1020 evrov se bo dodatek izplačal v višini 205 evrov in za tiste s pokojninami nad 1020 evrov v višini 145 evrov, predvideva predlog.

V Zdusu pa so nad tem ogorčeni. “Teh pet evrov naj kar obdržijo,” je na novinarski konferenci dejal predsednik Zdusa Janez Sušnik. Predsednik strokovnega sveta Zdus Erik Hofbauer je izpostavil, da napovedan dvig dodatka ne sledi visoki inflaciji. Obenem pa v Zdusu opozarjajo, da prejemki upokojencev ne sledijo prejemkom zaposlenih.

Zdus je sicer predlagal izredno uskladitev pokojnin, ki bi znašala najmanj tri odstotke, po izračunih Zpiza pa bi morala biti celo več kot štiriodstotna.

A. M.