Vlada za migrante v Brežicah namenila dve stanovanji

Fotografija je simbolična.

Kot kaže odgovor Cerarjeve vlade na poizvedovanje brežiškega župana Ivana Molan, je vlada v Brežicah za nastanitev migrantov predvidela dve stanovanji. Gre za stanovanji na Bizeljski in Vodnikovi cesti, za kateri je vlada po pisanju spletnega portala Nova24TV namenila precej denarja.

Aprila letos je ministrstvo za javno upravo Uradu vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov v najem predalo dve stanovanji v Brežicah. Občina o tem ni bila obveščena, je pa to ugotovila na podlagi spremembe zavezanca za plačilo uporabe stavbnega zemljišča, ki ga je na občino podalo ministrstvo.

Brežiški župan je zato od ministrstva in vlade zahteval pojasnilo, kaj se dogaja in zakaj lokalna skupnost o nameri vlade ni bila obveščena.

Z vlade, natančneje njenega urada za oskrbo in integracijo migrantov so občini pred kratkim odgovorili, da je vlada leta 2016 sprejela sklep, s katerim se je obvezala, da bo v okviru t. i. emigrantskih kvot Slovenija sprejela 567 migrantov iz Bližnjega vzhoda, ki so v Italiji in Grčiji zaprosili za azil. V ta namen so bila vsa ministrstva pozvana, da sporočijo informacijo o svojih nezasedenih stanovanjskih kapacitetah. Slednje je, kot pišejo, naredilo tudi ministrstvo za javno upravo, ki je nato svoji dve stanovanji v Brežicah oddalo v najem omenjenemu uradu.

Kot piše vlada (še pod vodstvom Mira Cerarja), gre za stanovanje na Bizeljski cesti 18 in Vodnikovi ulici 1A.

Vlada pri tem hkrati navaja, da je glede na dejstvo, “da je program premestitve praktično zaključen in da urad trenutno razpolaga s presežkom nastanitvenih kapacitet tudi na primernejših lokacijah, verjetnost, da bi se ti dve stanovanji uporabili, zares minimalna”.

Po pisanju portala Nova24TV gre pri stanovanju na Bizeljski cesti za dvosobno stanovanje v 24-stanovanjskem bloku sredi gosto naseljenega stanovanjskega naselja. Ima 57,10 kvadratnega metra veliko bivalno površino, balkon, pripada mu skoraj 10 kvadratnih metrov velika klet. Lastnik stanovanja je država, s stanovanjem upravlja ministrstvo za javno upravo, po podatkih Gursa je stanovanje vredno dobrih 53.000 evrov. Pri stanovanju na Vodnikovi cesti gre za enosobno stanovanje.

Prosilci oziroma imetniki mednarodne zaščite, ki naj bi bili po zagotovitvah vlade varnostno preverjeni, bodo imeli po pisanju portala v stanovanjih, ki jih je posebej za ta namen opremila država (gre za 18 stanovanj po vsej državi) na voljo novo opremo. Večina bo za kuhanje dobila steklokeramične plošče, pralni stroji morajo biti za pranje do 5 kilogramov, robovi omar in postelj morajo biti “oplemeniteni”, vzmetnice morajo biti medicinske. Za televizor so v razpisu, s katerim so opremili stanovanje, zahtevali, da je barvni TV sprejemnik z diagonalo minimalno 81 centimetrov ter ima stenski nosilec z roko za LED/LCD TV do 99 centimetrov, ki je dvojno vrtljiv.

Na vprašanje župana Ivana Molana, zakaj vlada o svoji nameri o nastanitvi migrantov ni obvestila občine, pa vlada odgovarja, da to do zdaj ni bila praksa, prav tako za to ne vidi potrebe.

M. R.