Vlada z energetskim dodatkom blaži posledice povišanja cen energentov

Pixabay.

Državni zbor je včeraj sprejel zakon o ukrepih za omilitev posledic visokih cen energentov. Ta do 15. aprila predvideva izplačilo enkratnega dodatka v višini 150 evrov, je na svojem Facebook profilu sporočil sevniški poslanec Tomaž Lisec (SDS).

Tomaž Lisec

Enkraten dodatek v višini 150 evrov, s katerim vlada blaži posledice visokih cen energentov, bo prejelo okoli 465.000 upokojencev, ki so imeli decembra največ 1000 evrov pokojnine, okoli 67.000 upravičencev do denarne socialne pomoči ali varnostnega dodatka, pa tudi decembra upravičeni do nadomestila za invalidnost.

Dodatek bo dobilo tudi okoli 139.000 prejemnikov otroškega dodatka od prvega do šestega dohodninskega razreda, okoli 26.000 prejemnikov dodatka za veliko družino in rejniki, ki so imeli decembra sklenjeno vsaj eno rejniško pogodbo. Okoli 6000 tistih, ki imajo štiri ali več otrok, bo prejelo še dodatnih 50 evrov.

Pomoč bodo prejeli tudi kmetje. Za pridobitev sredstev je upravičenih približno 56.000 kmetijskih gospodarstev. Pomoč bo dobilo tudi približno 11.000 čebelarjev.

Zakon prinaša tudi izenačitev pravic vseh gospodinjskih odjemalcev, tudi etažnih, ter trimesečno oprostitev plačevanja prispevkov in omrežnin, položnice bodo nižje za okoli 35 odstotkov.

Poslanci strank iz vrst KUL (SD, LMŠ, Levica in SAB) s podaljškom v Golobovi stranki zakona niso podprli.

Poimensko glasovanje je dostopno na povezavi: Izbrano glasovanje (dz-rs.si)

A. M.