Vlada vse bolj naklonjena gradnji drugega bloka krške nuklearke

Nuklearna elektrarna Krško (Nek).

Vlada Janeza Janše je, kot kaže, vse bolj naklonjena gradnji drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško (Nuk). Slednje je dal med včerajšnjim obiskom v ameriškem State Departmentu jasno vedeti minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Vrtovec je v družbi državnega sekretarja Blaža Košoroka v State Departmentu podpisal memorandum o razumevanju v zvezi s strateškim civilnim jedrskim sodelovanjem med Slovenijo in ZDA.

Podpis memoranduma predstavlja nadgradnjo že sicer tradicionalno dobrih odnosov med državama tudi na področju energetike. V imenu ZDA je memorandum podpisal namestnik državnega sekretarja ZDA za nadzor nad oborožitvijo in mednarodno varnost Christopher Ford.

Vrtovec je ob tem odgovarjal tudi na vprašanja, ali podpis memoranduma pomeni, da bi Westinghouse dobil preferenčno obravnavo za gradnjo drugega bloka Neka. “To ne daje prednosti nobeni družbi. Preden se odločimo za drugi blok krške nuklearke, je potrebnih še veliko korakov. Med drugim dobiti vsa dovoljenja, ki jih zahtevajo okoljevarstveniki in tako naprej. Ti koraki niso tako enostavni in razpis bo tisti, ki bo odločil, katera družba bo prišla s tehnologijo. Ni politika tista, ki odloča, ampak stroka ter tender. Sem pristaš novega Neka, ampak je treba prej izpolniti vse predpogoje,” je dejal Vrtovec in omenil med drugim odlagališče odpadkov. S tem je torej jasno nakazal, da Slovenije vse bolj razmišlja o gradnji drugega bloka – tudi iz samega okoljskega vidika.

“Zakaj ne bi bila Slovenija tista, ki naredi korak naprej. Naj sicer povem, da smo zavezani k razogličenju in sam sem pristaš tako imenovanega green deala in jedrska tehnologija je lahko velik doprinos k temu, da imamo zagotovljeno energetsko neodvisnost, hkrati pa smo prijazni do okolja,” je ob tem dodal Vrtovec.

M. P.