Vlada odredila razkuževanje, drugačna pravila pri nakupovanju

Fotografija je simbolična.

Vlada je sinoči sprejela paket ukrepov za državljane in gospodarstvo, več o tem bo znanega danes. Poleg tega so sprejeli še nekatere druge odločitve, predvidoma danes bodo potrdili še ukrep za omejeno gibanje prebivalcev.

Sinoči so sprejeli naslednje ukrepe:

1. Nakupe v trgovinah med 8. in 10. uro bodo po novem, od jutri dalje, lahko opravile izključno le ranljive skupine, npr. invalidi, upokojenci in nosečnice. Ti bodo smeli po nakupe le v tem časovnem intervalu. Odlok bo začel veljati jutri.

2. Predpisali so obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb. Ta določa obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi najmanj dvakrat dnevno. Pogostost razkuževanja bo odvisna od števila posameznikov, ki živijo v večstanovanjski stavbi.

Še zlasti pa se mora najmanj dvakrat dnevno razkuževati kljuke na vhodu, ograje v stavbi, stikala za upravljanje in kabine dvigala, stikala v skupnih prostorih, oprijemala in druga oprema, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami.

Poleg tega se mora na vidnem mestu pred vstopom v dvigalo namestiti opozorilo, da uporaba dvigala predstavlja tveganje za prenos okužbe z novim koronavirusom, zato naj kabino dvigala uporabljajo posamično. “Po uporabi stikal za upravljanje dvigala se ne dotikajte oči, nosu ali ust ter si umijte roke,” naj še piše na opozorilu, napotuje vlada.

Za razkuževanje in s tem povezane postopke morajo poskrbeti upravniki večstanovanjskih stavb in blokov. Razkuževanje lahko izvede upravnik ali tretja oseba po izboru upravnika, ali etažni lastniki, če upravnik nima dovolj zaposlenih, ali lastniki v večstanovanjski stavbi, v kateri nimajo upravnika.

3. Podaljšali so prepoved opravljanja zračnih prevozov potnikov v Sloveniji. Ta velja za prevoze iz ali v države nečlanice EU, ne velja pa za tovorni promet.

4. Po včerajšnjih številnih kršitvah odloka o prepovedi zbiranja in pozivov županov k zaostritvi ukrepov se je vlada odzvala tako, da je ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu naročila, da do danes dopolni odlok, vlada ga bo potrdila na današnji dopisni seji.

Vlada je pozno ponoči po večdnevnem neprekinjenem delu sprejela 3 milijarde evrov težak paket ukrepov za omejitev epidemije in blažitev njenih posledic. Po doslej znanih podatkih bo v njem veliko novosti in prihaja pomoč za vse.

Upoštevajmo ukrepe. Ostanimo doma!

M. P.