Vlada naskrivaj dokapitalizirala podjetje, ki ga vodi Golobova poročna priča

Pred enim tednom smo davkoplačevalci brez predhodnih najav vlade, tako rekoč naskrivaj, dokapitalizirali največjega slovenskega proizvajalca električne energije Holding Slovenske elektrarne (HSE), ki ga vodi poročna priča predsednika vlade Roberta Goloba Tomaž Štokelj. V ponedeljek je namreč država podjetju nakazala 300 milijonov evrov, ta teden jih bo še 200 milijonov, skupaj torej pol milijarde evrov.

 

Golobova vlada je Štoklja preko svojih nadzornikov, ki jih je pred tem imenovala v nadzorni svet HSE, nastavila oktobra letos, kmalu zatem pa se naš največji proizvajalec električne energije že sooča z velikimi likvidnostnimi težavami. Te sicer po pojasnilih, ki so jih častniku Finance posredovali iz HSE, naj ne bi v celoti izvirale iz obdobja, ko HSE vodi Štokelj, a vseeno. Postavlja se vprašanje, kako je lahko HSE sploh zašel v likvidnostne težave, če so cene elektrike rekordno visoke in če imamo, kot pravijo v Gibanju Svoboda, na čelu države, strokovnjaka za energetiko.

Postavlja se tudi vprašanje, kako lahko država brez vsake najave, praktično naskrivaj, vplača dodaten kapital v neko podjetje in to brez jasne garancije, da ga bo kdaj dobila nazaj. Finančni minister Klemen Boštjančič sicer zatrjuje, da bo HSE denar kmalu vrnila, a hkrati nima odgovora, kaj se zgodi, če se to ne bo zgodilo. Država namreč svojega vložka ni zavarovala, tako da se zdi še najbolj verjeten scenarij, da bomo (vsaj delno) Štokljeve izgube pokrivali davkoplačevalci.

Na slednje je v nedavni oddaji z Borisom Tomašičem na Novi24TV opozoril tudi nekdanji finančni minister Janez Šuštaršič. “To, da so to skušali zamolčati, da to ni bilo skomunicirano kot nek ukrep, kaže, da je to neka zelo čudna zgodba,” je dejal. Spomnil je, da ko je šlo za dokapitalizacijo bank zaradi bančne luknje v višini ene milijarde evrov “se je zaradi tega začelo govoriti o trojki”. “Zdaj imamo v nekem HSE polovico tedanje finančne luknje. Ta številka je res nora, če jo na ta način primerjaš,” je povedal.

A. M.